Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Sistemul antiaerian Spada 2000


Autor: Locotenent-colonel Eduard Borhan
Data publicării: 14.02.2019

Spada 2000 este versiunea îmbunătățită a sistemului antiaerian Spada, dezvoltat de European-Based MBDA Missile Systems. Beneficiind de numeroase upgrade-uri operaționale și tehnologice noul sistem are o putere de foc și o rază de acțiune crescute, precum și capabilitatea de a coordona armament antiaerian adițional.

Sistemul asigură o acoperire antiaeriană pe o suprafață de aproximativ 2000 km2.  Zona de descoperire și urmărire a țintelor este de peste 60 km, zona de nimicire fiind de aproximativ 25 km. Probabilitatea de lovire este ridicată, sistemul permițând angajarea a patru ținte simultan folosind racheta Aspide.

Spada 2000 este un sistem modular ceea ce-i asigură o mare mobilitate tactică și strategică. Poate fi  utilizat ziua și noaptea, de la altitudini mici și medii (LOMADS). Acesta este format dintr-un centru de detecție și 2 sau 4 secții de lansare, fiecare echipată cu două instalații de lansare. Fiecare instalație de lansare are pregătite de lansare câte 6 rachete Aspide 2000.

  Racheta Aspide 2000

Racheta Aspide 2000 are un motor cu combustibil solid cu o singură treaptă ce îi asigură viteză supersonică și posibilități mari de manevră în azimut și în unghi de înălțare rezultând o rază de acțiune mărită și posibilitatea de a combate ținte foarte manevriere. Dirijarea rachetei la țintă se face în regim semi-activ radar.

  Centrul de detecție Spada 2000

Centru de detecție permite planificarea misiunilor asigurând dislocarea rapidă și precisă a sistemului antiaerian. Centrul este dispus într-un adăpost întărit împreună cu radarul RAC -3D. Tot aici este dispus centrul de operare incluzând  sistemele de comunicație date și voce. Echipamentul auxiliar din centru include un sistem GPS, o busolă, aer condiționat și generator pentru energie electrică.

  Radarul RAC-3D

Radarul RAC-3D este  Selex Sistemi Integrati și oferă supravegherea tridimensională  a spațiului aerian, având capacitatea de a urmări 100 de ținte simultan pe o rază de 60 km. Radarul poate opera în condiții de bruiaj electronic intens având posibilități de control a emisiilor, salt în frecvență și forme de undă codate. Antena radarului este telescopică ajungând până la o înălțime de 13 m.

  Centrul de operații

Este operat de doi militari pentru planificarea misiunilor, dislocarea sistemului și managementul pe timpul acțiunilor de luptă. Datele despre amenințările aeriene sunt afișate pe indicatoare în coordonate 3D. Sistemul urmărește, identifică și prioritizează țintele și comandă secțiile de tragere. Țintele pot fi de asemenea transmise și la alte sisteme antiaeriene adiționale, cu rază apropiată, pentru a fi angajate(până la 10 VSHORAD pe o rază de 10 km).

  Secția de tragere

Secția de tragere este format dintr-un radar de urmărire și iluminare, unitatea de control și instalațiile de lansare. Radarul asigură achiziția țintei și funcțiile de urmărire și iluminare pentru dirijarea rachetei. Unitatea de control este deservită de un singur militar și poate opera în modurile manual și automat.

  Comunicațiile

Sistemul de comunicații include legături de date între centrul de detecție și secțiile de tragere și comunicațiile securizate de tip voce pentru comunicații interne și externe.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei