Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Lovitură perforant termobarică pentru aruncătorul de grenade AG-9


Autor: Locotenent-colonel Benone Mavriș
Data publicării: 03.05.2022

Muniţia are deosebite avantaje şi are caracter de noutate pe plan mondial, fiind pentru prima oară când se combină efectul termobaric cu efectul perforant, maximizând astfel efectul distructiv împotriva blindatelor, în special, şi împotriva altor ţinte întâlnite în mediul urban. Aceasta a fost optimizată şi creată special pentru a răspunde nevoilor actuale în mediul operaţional şi este o armă redutabilă cu o capacitate de foc mult sporită faţă de muniţiile cunoscute până acum.

Muniţia este destinată pentru lansatorul fără recul calibrul 73 mm, asta înseamnă aruncătorul AG 9, beneficiarul principal şi cerinţele pentru muniţie au fost emise de către armată, dar trebuie să ştim că acest aruncător este disponibil în 17 ţări la nivel mondial, asta înseamnă că şi posibilitatea de export este importantă. Aruncătorul AG 9 este un aruncător fabricat sub licenţă în foarte multe ţări şi este în dotarea multor ţări şi, de asemenea, foarte important, ansamblul armament-muniţie se produce integral la noi în ţară, nu conţine niciun element de import.

Proiectilul poate pătrunde până la 400 de milimetri în zid sau poate trece de blindaje de 30 de milimetri. De asemenea explodează și dezvoltă schije și suflu ce duce la neutralizarea adversarului din zona respectivă. E o muniție inovativă, un produs rezultat în urma cercetării Academiei Tehnice din cadrul MApN și pusă în practică de cele două unități de producție de la Plopeni și Mija.

 

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei