Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

C-RAM - Counter-Rocket Artillery and Mortar


Autor: Locotenent-colonel Eduard Borhan
Data publicării: 04.11.2020

Sistemul C-RAM (Counter-Rocket Artillery and Mortar) este un sistem de apărare a trupelor împotriva atacurilor cu rachete nedirijate și bombe de aruncător, sistemul fiind folosit pentru prima oară în anul 2006 ca răspuns la cerința de a asigura protecția bazelor din Iraq împotriva atacurilor insurgente din Zona Verde  din Bagdad având o eficiență între 70-80 %.

Sistemul este unul modular deschis care permite integrarea sistemelor de descoperire, avertizare și răspuns în timp real împotriva amenințărilor și țintelor manevriere care acționează în proximitatea zonei de apărat. C –RAM este bazat pe Land-Based Phalax Weapon System produs de compania americană Raytheon.  Phalax este un sistem care are în compunere un tun rapid de 20 mm și un radar controlat de calculator care descoperă, însoțește și distruge amenințările legate de rachetele, proiectilele sau bombele înainte de impact. Phalax combină tunul Gatling M61A1 de 20 mm cu 6 țevi, care poate trage cu o cadență de 3000 sau 4500 lovituri pe minut folosind loviturile M246 și M 940 cu autodistrugere cu  un sistem FLIR pentru a descoperi și distruge țintele dar poate fi integrat cu o multitudine de sisteme de cercetare, avertizare și comunicații care să-i permită să realizeze umbrela de protecție a zonei apărate. Acestea pot fi: radarul în banda Ku asigură descoperirea țintelor și transmiterea acestora către Phalax , radarul AN/TPQ-36 și Lightweight Counter Mortar Radar pentru detecția locului de lansare și de urmărire a loviturilor de artilerie(bombe) pentru a prevedea dacă acestea vor lovi zona apărată.

 Toate aceste sisteme sunt folosite cu ajutorul  sistemului de comandă și control FAAD C2 (Forward Area Air Defense Command and Control) care asigură legarea tuturor acestor sisteme într-un tot unitar.

Se consideră că sistemul C-RAM  a salvat, după introducerea sa în bazele expuse la atacuri insurgente, sute de vieți ale soldaților și civililor care le operează printre care se numără și soldați români.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei