Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

NSM – Naval Strike Missile


Autor: Locotenent-colonel Eduard Borhan
Data publicării: 04.11.2020

NSM este un sistem de lovire de mare precizie la distanță care se bazează pe folosirea GPS pentru ghidare și care poate angaja o țintă navală/terestră până la o distanță de 100 de mile nautice. Racheta poate zbura la o foarte mică altitudine deasupra apei  ceea ce îi asigură capacități stealth, are posibilitatea de a zbura după configurația terenului și folosește un sistem infraroșu pentru identificarea țintei în condiții dificile meteo. Prin sistemul ATR (Autonomus Target Recognition) racheta poate identifica clasa navei inamice ceea ce duce la alegerea locului de lovire pentru fiecare clasă de nave pentru a maximiza efectul la țintă. În anul 2018  sistemul de lansare în configurație terestră a fost testat cu succes în cadrul unui exercițiu multinațional. NSM este în dotarea forțelor navale din Norvegia, Polonia,SUA( US Navy, US Marine Corps) și Malaiezia.

Date tehnice: Viteză: 0,7-0,95 Mach; Greutate: 407 kg.;Greutate încărcătură de luptă:125 kg. HE cu fragmentație; Motor: motor rachetă combustibil solid/Microturbo TRI 40; Dirijare la țintă: inerțial, GPS, navigație după teren, identificare infraroșu, bază de date cu ținte; Lungime: 3,96 m, Producător: Kongsberg Defence & Aerospace/Norvegia.

Sursa: Kongsberg Defence & Aerospace- www.kongsberg.com, www.navyrecognition.com

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei