Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

„Roza Cercetaşilor”– examenul celor puternici


Autor: Maistru militar principal Iulian Cadulencu
Data publicării: 02.03.2020
Data publicării
03/02/2020

Aflată la a zecea ediţie, competiţia aplicativ-militară a cercetării „Roza Cercetaşilor” a devenit deja o tradiţie în cadrul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, planificându-se şi desfăşurându-se anual de la înfiinţarea marii unităţi, fiind unică în Armata României prin modul de organizare şi executare.

Anul acesta competiţia, etapa de iarnă, faza pe divizie, s-a desfăşurat în perioada 24-28 februarie în raionul Predeal-Diham-Râşnov şi a reunit 11 loturi sportive, reprezentând mari unităţi şi unităţi subordonate Diviziei 2 Infanterie „Getica”.

Competiţia aplicativ-militară a cercetării „Roza Cercetaşilor” este o componentă importantă a procesului de instruire, specifică numai structurilor ISR ale marilor unităţi şi unităţi din compunerea Diviziei 2  Infanterie „Getica”, desfăşurată în două etape – de iarnă şi de vară – în general după încheierea instruirii în taberele de munte.

Obiectivele principale ale competiţiei sunt: evaluarea performanţelor cercetaşilor, dezvoltarea calităţilor specifice militarilor cercetaşi ca inventivitatea, tăria de caracter, voinţa, spiritul de echipă şi inteligenţa.

Preşedintele competiţiei, colonel dr. Vasile Cerbu, şeful structurii de Informaţii la comandamentul Diviziei 2 Infanterie „Getica” a transmis că: pe timpul concursului aplicativ-militar ne propunem dezvoltarea unui spirit de întrecere, constiuirea unui cadru de transfer a experienţei între structurile ISR din cadrul diviziei şi poate cel mai important crearea sentimentului de apartenenţă la un corp deosebit şi valoros – cel al cercetaşilor.

Totodată, a transmis că: încă o dată a fost probat motto-ul care caracterizează acţiunile structurilor ISR -  „Pretutindeni şi nicăieri, să auzi şi să nu fii auzit, să vezi şi să nu fii văzut!”, dar în acelaşi timp acest eveniment este doar o secvenţă din multitudinea de acţiuni pe care aceste structuri de elită le vor desfăşura în acest an.

Pe timpul competiţiei, militarii cercetaşi s-au întrecut în cadrul a două probe de patrulă şi ştafetă. Proba de patrulă, considerată cea mai dificilă, s-a desfăşurat pe un traseu de aproximativ 30 de kilometri, într-un teren puternic frământat.

Organizatorii au simulat un cadru tactic complex, cu ameninţări de natură convenţională şi hibridă care au solicitat participanţilor la un înalt nivel, calităţile şi deprinderile specifice, formate şi perfecţionate în anii de instrucţie.

Au fost astfel evaluate, deprinderile cercetaşilor de a descoperi ameninţările specifice acţiunilor în dispozitivul adversarului, traversarea unei zone contaminate, identificarea unor obiective, acordarea primului ajutor şi transportul unui rănit.

Toate aceste momente tactice au valorificat ansamblul de activităţi individuale şi colective ce se desfăşoară în vederea formării, dezvoltării şi menţinerii capacităţii motrice, precum şi realizarea capacităţii de conducere şi executare a activităţilor specifice cercetării, pe timp de pace, în situaţii de criză şi la război.

Proba de ştafetă a simulat executarea unei misiuni, în condiţii de efort intens pe un traseu de aproximativ 800 de metri, ce a fost parcurs contratimp de loturile sportive. Pe parcursul traseului militarii au trebuit să rezolve trei momente tactice (aruncarea grenadelor la distanţă şi precizie şi executarea unor şedinţe de tragere).

Prin cele două probe, competiţia a reuşit să stimuleze ambiţia participanţilor pentru un rezultat cât mai bun care să le demonstreze posibilităţile fizice, psihice şi profesionale. Fiecare dintre participanţi a fost câştigător la finalul competiţiei având în vedere experienţa acumulată.

Pentru unii dintre aceştia ocuparea podiumului nu mai reprezintă un element de noutate, dar cu siguranţă toţi au avut acces la cunoştinţele profesionale ale cercetaşilor cu experienţă, şi-au testat limitele şi au câştigat prietenia sau respectul camarazilor de armă.

După însumarea timpilor la probele desfăşurate clasamentul general se prezintă astfel: pe locul I – Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”; locul II - Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor”; locul III -  Regimentul 528 ISR „Vlad Țepeș”, locul IV - Batalionul 202 Apărare CBRN (Intervenție la Dezastre) „General Gheorghe Teleman”; locul V - Batalionul 3 Geniu „General Constantin Poenaru”; locul VI - Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti”, locul VII - Regimentul 52 Artilerie Mixtă „General Alexandru Tell”; locul VIII - Regimentul 53 Rachete Antiaeriene „Tropaeum Traiani”; locul IX - Regimentul 61 Rachete Antiaeriene „Pelendava”; locul X - Brigada 1 Mecanizată „Argedava”, iar locul XI - Batalionul 49 Apărare CBRN „Argeș”.

Prezent la competiţie pe toată perioada de desfăşurare a concursului, plutonierul adjutant principal Dan Oancea, subofiţerul de comandă al Statului Major al Forțelor Terestre a transmis că a asistat pe toată durata competiției la ceea ce reprezintă, în fapt, a fi cercetaş: a fi un militar cu o pregătire cât mai diversificată, a fi un militar integru, un bun camarad, a şti să foloseşti totdeauna de partea ta terenul sau toate resursele şi să acţionezi în orice mediu acolo unde primeşti ordinul de misiune.

Locotenentul Ionuţ Manea, reprezentantul câştigătorilor din acest an a transmis la sfârşitul competiţiei că: şi de această dată spiritul de camaraderie a fost decisiv pt îndeplinirea obiectivelor, şi ca urmare am fost declaraţi câştigători. A fost o dublă bucurie, mai ales că pentru mine este un moment important, fiind şi aniversarea zilei de naştere, motiv pentru care colegii mei au avut o motivaţie în plus, dând dovadă de o tărie extraordinară şi de o pregătire fizică constantă pe timpul probelor, fiind tot timpul uniţi, spijinându-ne reciproc, iar la final rezultatul a fost unul în care oglindeşte spiritul de echipă şi inteligenţă al cercetaşilor militari.

Festivitatea de acordare a diplomelor şi cupelor s-a desfăşurat, vineri 28 februarie, la sediul Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” din Predeal, în prezenţa comandantului Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, generalul de brigadă Cristian Teglaş care a apreciat efortul cercetaşilor în cadrul probelor solicitante şi prin rivalitatea profesională pozitivă pe care o produce în rândul cercetaşilor, afirmând că această competiţie şi-a câştigat un loc important în calendarul evenimentelor de instrucţie planificate de Divizia 2 Infanterie „Getica”.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei