Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Interviu cu locotenent-colonelul Cezar Cucoș, comandantul Batalionului 495 Protecția Forței „Vulturii Negri”


Autor: Locotenent Gabriel Chiriloiu
Data publicării: 18.11.2019
Data publicării
11/18/2019

Locotenent-colonel Cezar Cucoș este comandantul Batalionului 495 Protecția Forței „Vulturii Negri”, din Clinceni, primul batalion de parașutiști dislocat în teatrul de operații Afganistan. Domnia sa iubește dintotdeauna Armata, în rândurile căreia a ales să se înroleze în urmă cu peste 31 de ani. Elev olimpic al Liceului Militar „Ştefan cel Mare”, şef de promoţie al Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov și şef de promoţie al Facultăţii de Inginerie Aerospaţială din Universitatea „Politehnica” Bucureşti, locotenent-colonelul Cezar CUCOŞ a fost comandant al „Scorpionilor Galbeni” timişoreni şi este actual comandant al „Vulturilor Negri” bucureşteni. De numele său se leagă, astăzi, proiectul Pădurea Paraşutiştilor din Ghimpaţi, județul Dâmboviţa, dar şi participarea Armatei României, cu trupe, la celebrarea a 75 de ani de la „Debarcarea din Normandia, 6 iunie 1944” - Franţa.

Pasionat dintotdeauna de științele exacte, comandantul „Vulturilor Negri” este autor a numeroase cercetări ştiinţifice, studii şi articole despre istorie, tactică şi strategie militară şi membru în colectivul de elaborare al cărţii Istoria Artileriei şi Rachetelor Antiaeriene Române, apărută în anul 2011.

Veteran al teatrelor de operații, domnia sa se află astăzi în fruntea unor trupe de elită, soldați care reprezintă cu cinste Armata României peste granițele țării, acolo unde pacea este departe încă, în Kandahar, Afganistan.

Domnule locotenent-colonel Cezar Cucoș, sunteți comandant al Batalionului 495 Protecția Forței „Vulturii Negri”, prima unitate militară de parașutiști din Armata României dislocată în teatrul de operații Afganistan. Iată, ați ajuns cu bine deja la jumătatea misiunii. Cum a decurs aceasta până în prezent?

Într-adevăr, a trecut o perioadă de timp, importantă pentru noi, din momentul asumării în totalitate a misiunii la care participăm, respectiv de la luarea în primite a ariei de responsabilitate în care acționăm cu trupele noastre. Spun importantă, pentru că am putut observa diferențele și asemănările între misiunile noastre anterioare sau modul în care ne-am pregătit în țară pentru această misiune și ceea ce am găsit aici, în teren. De altfel, mă pot considera un comandant norocos, pentru că cei mai mulți dintre militarii batalionului au câteva misiuni în teatrele de operații; așadar, comand militari cu un nivel ridicat al instruirii, disciplinați, ambițioși și dedicați țelului nostru comun - executarea cu succes a misiunii. Iar până în acest moment, am toate motivele să cred acest lucru.

Care este misiunea militarilor Batalionului 495 Protecția Forței „Vulturii Negri”, în Afganistan?

Așa cum apare și în denumirea structurii pe care o comand, misiunea noastră este una de protecție a forței dislocate în Baza Aeriană Kandahar. Protecția forței, aici, înseamnă împiedicarea, descurajarea și contracararea atacurilor insurgente cu rachete, executate din exteriorul bazei, înseamnă asigurarea accesului permanent al persoanelor și vehiculelor în bază și, nu în ultimul rând transportul, escorta și protecția echipelor de consilieri și instructori ai Forțelor de Coaliție care desfășoară activități de mentorizare a forțelor de securitate afgane, în diferite baze militare, situate la distanțe mai mici sau mai mari. Pentru că, în esență, acesta este specificul actualei misiuni Resolute Support, desfășurată de NATO în Afganistan, cea de sprijin pentru formarea, instruirea și menținerea acestor forțe militare ale statului afgan, fie că vorbim de armată, structuri de poliție, poliție de frontieră etc.

Protecția Bazei Aeriene Kandahar, prin contracararea amplasării și lansării rachetelor din zone mai apropiate sau mai îndepărtate de aeroport, nu se poate face însă decât printr-o prezență activă a noastră, concretizată în misiuni de patrulare pe rutele de apropiere către bază, într-o arie de responsabilitate destul de întinsă, executate atât pe timp de zi cât și noaptea, în orice condiții de vreme.

Variabilele mediului operațional în care acționăm nu se opresc aici, însă. Insurgenții contracarează patrularea noastră prin amplasarea pe rute și la punctele obligatorii de trecere a dispozitivelor explozive improvizate, din ce în ce mai sofisticate și a minelor antipersonal, ingenios confecționate, mai ales acolo unde aceștia apreciază că militarii noștri sunt nevoiți să debarce din tehnica de luptă.

O altă amenințare majoră și foarte periculoasă asupra patrulelor noastre este cea reprezentată de folosirea de către forțele insurgente a mașinilor capcană, conduse de sinucigași, gata să se detoneze la apropierea de vehiculele sau trupele noastre.

Domnule locotenent-colonel, cum ați caracteriza colaborarea cu forțele afgane ? Dar cu partenerii americani?

Misiunile pe care le executăm în prezent în aria de responsabilitate sunt misiuni desfășurate în parteneriat. Forțele de poliție afgane, mai ales, sunt angrenate permanent în cadrul patrulelor noastre și sprijinite să poată interveni la incidente sau să chestioneze indivizi suspectați că fac parte din structuri insurgente. Prin metodele pe care le adoptăm, avem o colaborare foarte bună cu toate structurile de securitate afgane din aria noastră de responsabilitate. Și dânșii lucrează foarte bine cu noi, ne apreciază și se bucură ori de câte ori reușim împreună. Orice mină sau rachetă ascunse, pe care le găsim împreună, sunt motive de bucurie, de mândrie și de încredere reciprocă.

Pe de altă parte, colaborarea și lucrul în echipă cu partenerul american rămân elemente esențiale ale prezenței noastre aici. Fie că vorbim despre partea de comandă-control a misiunii, fie ca abordăm execuția în teren. Învățăm unii de la ceilalți și invers, ne consultăm în decizii, cerem și oferim sprijin rapid în teren sau în punctele de comandă, ori de câte ori situația o impune, ne relaționăm excelent. De un real folos pentru executarea misiunilor noastre sunt capabilitățile ISR, de artilerie, de aviație și elicoptere sau MEDEVAC pe care partenerul american ni le pune la dispoziție, indiferent dacă suntem în teren împreună sau nu.

Întâmplarea face ca actuala misiune a noastră în Afganistan să o desfășurăm împreună cu trupele de parașutiști din Divizia 82 Aeropurtată americană, militari cu multă experiență în luptă, militari cu care ne-am întâlnit în diverse situații, în special pe timpul unor exerciții de instruire prin parașutare, executate în comun, în România, Germania și Franța. Ne leagă așadar atât scopul comun - misiunea, dar și experiențe, amintiri și chiar glume cazone, specifice parașutiștilor. Avem o colaborare excelentă, care ne va lăsa cu siguranță amintiri plăcute pentru totdeauna.

Cum este moralul militarilor Batalionului 495 Protecția Forței, acum, la jumătatea misiunii?

Din ceea ce văd și îmi place să cred, cu toții avem un moral foarte bun. Trebuie să recunosc, militarii batalionului și-au dorit foarte mult această misiune. Cu toții, chiar și cei mai tineri dintre noi, am fost foarte încântați atunci când Statul Major al Forțelor Terestre ne-a desemnat ca structură care urma să ne pregătim și să participăm la misiunea Resolute Support. Motivația și ambiția fiecăruia cred că au stat și vor sta la baza oricărei acțiuni pe care o întreprindem până la întoarcerea în țară. Un bilanț intermediar al prezenței noastre aici mă face să cred că suntem pe drumul cel bun și mai ales în direcția cea bună, cu motoarele turate, așa cum se spune, și că ne vom menține pe acest trend până la final, sprijinindu-ne camaraderește unii pe ceilalți, ori de câte ori va fi cazul. Parașutiștii nu lasă pe nimeni în urmă! Este drept, ne este dor de casă, de familiile noastre, de România.

Celor dragi, de acasă, le transmitem faptul că suntem bine cu toții, să aibă încredere în noi. Le mulțumim din suflet pentru sprijinul lor necondiționat. Să ne aștepte! Ne vom întoarce în efectiv complet, cu drag, acasă!

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei