Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Exercițiul multinațional cu trupe în teren „Memorial General-maior Grigore Baștan” , ediția 2019


Autor: Maistru militar principal Iulian Cadulencu
Data publicării: 30.09.2019
Data publicării
09/30/2019

Exercițiul multinațional cu trupe în teren și parașutări de precizie, aterizări cu parașuta rotundă și aripa, marș cu peste 20 de kilograme în spate presărat cu diverse probe. …pe scurt „Memorialul General-maior Grigore Baștan”, ediția 2019. Un exercițiu aplicativ militar multinațional care în acest an a înregistrat și o premieră: participarea unei echipe a Batalionului cu destinație specială „Fulger” din Republica Moldova.

Se spune că parașutismul alege caracterele tari. Acest lucru a fost demonstrat de cele 13 echipe, reprezentând structurile din Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională al României şi din Republica Moldova, care s-au întrecut pentru a obține mult râvnitul trofeu, Cupa transmisibilă „General-maior Grigore Baștan”. 

Această competiție a devenit deja o tradiție în rândul parașutiștilor militari. Dovadă stă și faptul că „Baștaniada”, așa cum este cunoscut acest exercițiu în rândul celor care poartă cu mândrie bereta bordo a ajuns la cea de-a 32 ediție.

Colonelul Gabriel Carpiuc, comandantul Centrului de Perfecționare ISR, Parașutiști și JTAC din Buzău a analizat echipele iar concluzia sa a fost clară: Echipele sunt determinate, hotărâte și dornice să câștige acest mult râvnit trofeu. De asemenea, exercițiul este o prioritate pentru noi de a promova imaginea parașutismului militar românesc dar și de a promova totodată această specialitate a parașutiștilor sau a militarilor în special care folosesc ca procedeu de pătrundere sau de a ajunge la obiectiv parașutarea.

Principalele etape ale exercitiului au constat în inserția prin parașutare cu armament și materiale, aruncarea grenadelor de mână de exercițiu, deplasarea în teren contaminat, traversarea râului Buzău pe funicular, acordarea primului ajutor și executarea unei ședințe de tragere specifică, toate acestea desfășurate pe o distanță cumulată de aproximativ 25 de kilometri care s-au desfășurat pe Aerodromul Buzău și în poligonul de tragere de la Mărăcineni. 

Toate cele 13 echipe au avut un obiectiv clar: să urce pe podium cât mai sus. Dar, ca la orice competiție clasamentul se constitue în funcție de performanțe. De această dată pe primul loc s-au clasat militarii Brigăzii de Informații militare din Buzău. Șeful echipei, locotenent-colonelul Iulian Voloșincu ne-a dezvăluit ce i-a motivat pe militarii săi să dea cei mai bun pentru a urca pe podium: Întotdeauna, la o asemenea competiție toți ne propunem să fim pe locul 1 și luptăm ca să fim acolo. Echipa mea a fost constituită din militari 40+, spiritul de echipă și hotărârea sunt ingredientele pe care consider că echipa mea le-a avut și care au dus la ocuparea locului întâi. Este rezultatul unei munci, unei cariere în spate, cumul de exerciții, aplicații care au fost acum încununate cu acest loc întâi. 

Probele au pus în valoare pregătirea militarilor parașutiști. Chiar dacă a fost un traseu solicitant, participanții afirmând la unison că sunt pregătiți să facă față oricăror provocări. Tot o echipă din Buzău a obținut și locul trei. Motivația lor a fost una de suflet: au dedicat Baștaniada camaradului lor căzut în teatrul de operații Afganistan, sublocotenent (p.m.) Ciprian-Ștefan Polschi. După ce ne-am regrupat, după parașutare, pe aerodromul Buzău, toți am purtat acest tricou în memoria sublocotenentului (p.m.) Ciprian Polschi căzut la datorie în capitala Afganistanului, Kabul, în data de 5 septembrie 2019. Îi dedicăm toată această cursă, ne-a transmis un reprezentant al echipei militarilor de la operații speciale. 

Gestul lor i-a impresionat pe cei prezenți dar și pe organizatorii competiției. Valentina Baștan, fiica generalului-maior Grigore Baștan ne-a povestit cu emoție în glas: Pe militarii de la operații speciale îi respect din tot sufletul pentru că, participarea lor la competiție a avut un alt scop: să arate că acea componentă spirituală a luptătorilor este spiritul de corp. Nu mai e nevoie să spunem ce înseamnă, pentru că ei l-au demonstrat. Spiritul de corp a însemnat că ei au participat la această competiție în onoarea, respectul și omagiul pe care l-au adus colegului lor, din păcate dispărut la datorie, sublocotenentul (p.m.) Ciprian Polschi. Cuvintele sunt puține dar i-am văzut strânși uniti, și-au arătat respectul pentru sacrificiul camaradului lor. 

Pentru generalul de brigadă în rezervă Marius Crăciun, vicepreședintele Fundației „General-maior Grigore Baștan” gestul militarilor de la operații speciale este un lucru obișnuit pentru că ei, parașutiștii sunt oameni cu foarte mult suflet, cu foarte mult curaj, oameni dedicați meseriei, bărbați adevărați și femei care își fac datoria în teatrul de operații Afganistan, unde pentru prima dată participă un batalion de parașutiști, Batalionul 495 Parașutiști Protecția Forței „Vulturii Negri” dar și în țară, unde pe lângă faptul că se instruiesc intens, nu-și uită eroii. Îi felicit pe câștigători, îi felicit pe toți participanții, pentru că trebuie spus că, parte dintre dânșii, au fost la prima activitate de acest gen și chiar vreau să remarc că, în lotul Batalionului 495 Parașutiști, au fost militari care au fost încorporați în urmă cu patru luni, ceea ce spune foarte mult despre angajamentul acestor militari a afirmat și generalul-maior Gheorghiță Vlad, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica” din Buzău care a găzduit această activitate deosebită, și îmi doresc ca, la nivelul garnizoanei Buzău, să avem și să continuăm cu astfel de activtăți și sunt convins că, noi militarii și parașutiștii în mod special, ne vom face întotdeauna datoria.

Colonelul Marian Bae, comandantul Şcolii de Instruire Interarme a Forțelor Terestre „Mihai Viteazul”, prezent la activitate, a afirmat că participă de fiecare dată cu plăcere la competițiile organizate de parașutiștii militari și că acest concurs reprezintă un vârf al pregătirii profesionale în cadrul activităților cuprinse în planul de instruire al parașutiștilor militari.

Memorialul „General-maior Grigore Baștan”, ediția 2019 s-a bucurat și de prezența elevilor Colegiului Militar Național „Dimitrie Cantemir” din Breaza, care, după spusele lor, vor fi, cel puțin unii dintre ei, viitori parașutiști. Elevii cantemiriști au vizitat și comandamentul Diviziei 2 Infanterie „Getica” fiind întâmpinați de comandantul marii unități, general-maior Gheorghiță Vlad.

Elevii s-au dovedit a fi receptivi, la tradiţiile de luptă ale marii unități, despre zbuciumata epopee pe care înaintașii noștri au scris-o cu litere de aur în cartea de istorie a neamului, dar şi despre misiunile actuale pe care Divizia 2 Infanterie „Getica” le desfăşoară în ţară şi în teatrele de operaţii alături de partenerii din NATO. Totodată, comandantul diviziei a prezentat elevilor și oferta educațională actuală și pașii de urmat, încurajându-i pe tinerii cantemiriști să își urmeze visurile în cariera militară și i-a îndemnat să urmeze exemplul liderilor Armatei României care provin de la colegiile militare cu tradiție.

 

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei