Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Schiul, alpinismul au fost segmente ale instruirii pe care le-am parcurs încă din prima zi a carierei de ofițer


Autor: Locotenent-colonel Eduard Borhan
Data publicării: 09.02.2018
Data publicării
02/09/2018

Pe comandantul Batalionului 21 Vânători de Munte, locotenent-colonelul Cristian Cristescu l-am găsit alături de oamenii săi exersând tehnici de schi pe Valea Leucii din Predeal. Fire agreabilă şi foarte deschisă acesta a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări.

 R: Domnule locotenent-colonel știu că aveți o experiență deosebită în specialitatea cercetare. Cum ați ales totuși să fiți vânător de munte?

Este singura specialitate a armei infanterie care include practic toată plaja de activități pe care le desfășoară cercetarea în dispozitiv. Schiul, alpinismul au fost segmente ale instruirii pe care le-am parcurs încă din prima zi a carierei de ofițer. Am ales vânătorii de munte pentru că din punctul meu de vedere ei sunt undeva aproape de forțele pentru operații speciale, sub ele, dar mult mai sus decât infanteria ușoară. De ce zic asta, mediul de acțiune, arealul în care își desfășoară misiunile, modul în care ei își execută sarcinile, și mă refer aici până la subunități mici, de nivel grupă, pluton, îi apropie de forțele pentru operații speciale.

R: Nu numai că ați ales să fiți vânător de munte dar sunteți implicat în tot ceea ce înseamnă tradițiile și istoria lor. De unde vine această implicare?

Nu am fi fără istorie, nu avem un merit atât de mare pentru ceea ce suntem astăzi. Noi, suntem aici la Batalionul 21, cu prestigiul pe care îl avem pentru simplu fapt că înaintea noastră au fost vânători de munte de elită care-și merită locul ocupat în istoria și în lumea asta a noastră a vânătorilor de munte. Trebuie să le mulțumim pentru tot ceea ce au realizat, și o facem în fiecare an, pentru cei ce sunt astăzi în rezervă și retragere prin ai invita cel puțin odată în unitatea noastră. Mai mult de atât, tradițiile vânătorilor de munte, după cum bine știți, din 5, 4, au mai rămas 2 brigăzi, ajung încet, încet, să se piardă pentru că suntem diluați în masa asta mare a forțelor terestre. Ținem foarte mult la ținuta nostră cu bocancul cu ciorap alb și cu bereta verde așa cum le-au purtat și înaintașii noștri.

R: V-am întâlnit în poligoane, pe terenul de instrucție, la zile festive. Cum este comandantul Cristescu?

Generalul Mociulschi, cel care dă denumirea onorifică a batalionului, spunea că: Un comandant își conduce trupa din tranșee nu din birou. Poate că în zilele noastre o radiografie a comenzii și controlului de acum 100 de ani nu ar fi întradevăr valabilă dar consider că prin prezența mea lângă militari, atingem mult mai mult obiectivele atât mele cât și ale batalionului. Cred în continuare în exemplul personal, am parcurs toate etapele de comandă, de la comandant de pluton și până la comandant de batalion și întotdeauna m-am bazat pe acest demonstrează, explică și execută și mai este ceva, îmi și place. Până la urma mă mențin și eu în formă, fac ceea ce trebuie să fac. Oricând pot să fiu dislocat alături de militarii batalionului undeva unde trebuie să-mi iau aceeași raniță, să merg pe aceleași schiuri, să mă cațăr pe același perete și atunci aș fi în eșalonul 3, 4 dacă nu m-aș menține în formă și nu aș avea contactul cu ei.

R: Cum este o zi normală de serviciu pentru comandantul Batalionului 21 Vânători de Munte?

Pentru că acum este iarnă, 4 din 5 zile pe săptămână am și eu programul de pregătire fizică, instrucția schiului pe Valea Leucii. Acesta este și motivul pentru care fracționez în două activitatea zilnică. Încep printr-o coordonare cu echipa de comandă, locțiitor, șef de stat major, subofițer de comandă după care urmează adunarea normală a șefilor de module tip S și a comandanților de companie. Ulterior pe lângă birocrație și aprobarea de documente, răspunsuri și rezoluțiile care trebuie puse, îmi exercit funcția a doua, controlul. Verific subunitățile la instrucție, nu întotdeauna și nu sunt atât de asupritor în ceea ce presupune verificarea subunităților, având suficiente instrumente și oameni care să le execute, dar prin sondaj iau câte o subunitate, o verific la instrucție și chiar poate rămân câte o oră, două cu ei. Am mers foarte mult pe acest mission command din mediul operațional să-l transpun și în mediul instrucției. Adică, dau libertate de acțiune comandanților de subunități, îi las să-și traseze obiectivele săptămânale sau pe etape până la exercițiul de validare de tip FTX, sau LFX. Am discuții cu comandanții de subunități pe tot ce înseamnă deficiențe, obiective stabilite obiective atinse, cred că mai des decât mi-am propus.

R: Ce noutăți sunt în specialitatea vânători de munte?

După ce am introdus proceduri de alpinism urban, bazându-mă pe actualul context consider că la trupele de vânătorii de munte s-ar putea dezvolta o capabilitate în plus. Nu aș vrea să transform vânătorii de munte în altă specialitate ci doar să fie mai ușor dislocabili și mă refer la conceptul de parașutism alpin. Pe lângă menținerea capacității de efort, a vitezei de dislocare și a distanței mari de dislocare, vânătorii de munte ar beneficia de mascarea acțiunilor. Ca să ajung acolo unde ar trebui să acționez la nivelul 2 sau 3 în munte, în prezent ar trebui să mă deplasez cu tehnica din dotare și să formez coloane pentru a mă deplasa pe distanțe mari. Mai mult de atât s-ar realiza și augumentarea forțelor pentru operații speciale pentru arealul montan cu costuri rezonabile.

R: Cum este o zi încărcată de serviciu pentru comandantul Batalionului 21 Vânători de Munte?

O zi încărcată este 1 decembrie, cu gardă de onoare pe toată Valea Prahovei, 4 orașe în care trebuie să ne prezentăm la același nivel, începând de la Predeal și ajungând la Sinaia. Facem un grafic al timpului, în așa fel încât să-mi duc și oamenii și drapelul de luptă, să fiu prezent și eu peste tot. Ziua de  24 ianuarie, presupune aceeași planificare într-o manieră mai simplă pentru Predeal. Pentru mine astea sunt zilele încărcate, zilele care mă aduc în celălalt segment de activitate, al garnizoanei și unde trebuie să ne prezentăm publicului și trebuie să reprezentăm vânătorii de munte, forțele terestre așa cum se cuvine la o sărbătoare națională. Zilele în care trebuie să faci instrucție, să te pregătești sunt zile normale.

R: Cum este văzut batalionul în comunitate?

Foarte bine. Dezvoltăm o relație foarte bună cu toate autoritățile publice locale și cu alte instituții din sistemul național de apărare și securitate. Ca să vă dau un exemplu, organizăm Alpiniada în luna februarie. Datorită acestei relații bune am  obținut pârtia de schi cu tot cu jalonare, arbitraj și cronometrare electronică. Pentru că și noi la rândul nostru răspundem solicitărilor pe care autoritățile locale ni le înaintează, ultima fiind pentru deschiderea sezonului de schi pe data de 29 decembrie. Consider că o relație cu autoritățile publice locale și cu celelalte instituții nu poate să facă altceva decât să ne țină bine plantați în viața societății predelene și a Văii Prahovei pentru că garnizoana noastră se termină după Sinaia.

R: Ce credeți că va rămâne în cultura organizaţională a unităţii la finalul mandatului dumneavoastră la comanda batalionului?

Libertatea de acțiune a micilor lideri, formarea micilor comandanți. Mă focusez mult pe lideri și asta o fac în fiecare zi, lucrez chiar dacă am doi oameni în grupă, pentru ca acel comandant de grupă să-și parcurgă toate etapele. Pe linie de cazarmare sper să se mențină toate îmbunătățirile pe care le-am adus și în curte și la căminul de garnizoană și în poligonul de tragere. Nu că ar fi fost nevoie de multe îmbunătățiri dar anii trec, cerințele sunt altele, ne aliniem noilor standarde și atunci o dată ce am modernizat un cămin trebuie automat să avem și un spațiu de recreere în jurul acestuia. Ce vreau să las aici, vreau să las sentimentul că nimeni de nicăieri nu o să vină să ne instruiască și să ne pregătescă dacă noi nu o facem. 

R: Ce se întâmplă după program când locotenent-colonelul Cristescu se transformă în domnul Cristescu?

Se schimbă în șoferul Cristescu până acasă la Brașov, pentru că zilnic fac naveta, majoritatea militarilor batalionului fiind din Brașov sau de pe Valea Prahovei. Cum ajung intru “în priză” cu un program intens de antrenamente, ședințe cu părinții, verificare teme, verificare ghiozdănel sau gentuță pentru cele două fete care sunt la grădiniță și școala primară Îmi ajut soția la ce mai avem de făcut și sunt pregătit pentru a doua zi, de la 5 dimineața începe o nouă zi.

 ****

Locotenent-colonelul Cristian Cristescu a urmat cursurile Liceului Militar “Dimitrie Cantemir ” din Breaza, în perioada 1991-1995, și pe cele ale Academiei Forțelor Terestre de la Sibiu, în perioada 1995-1999, alegând specializarea cercetare în dispozitiv. A parcurs modulele de bază și după ultimul modul de la Buzău a fost repartizat la Batalionul 317 Cercetare din Huedin.

În urma fazelor de selecție în perioada 2007-2009 a intrat în forțele pentru operații speciale, în anul 2009 s-a întors la unitatea din Huedin în funcția de comandant cercetare în dispozitiv. În anul 2012 a părăsit specialitatea cercetare și a promovat examenul de admitere la Universitatea Națională de Apărare, unde a urmat un master de conducere interarme forțe terestre, la finalul căruia a fost repartizat la Brigada 2 Vânători de Munte, pe funcția de șef birou conducere acțiuni militare și instrucție. De la 1 august 2016 este comandantul Batalionului 21 Vânători de Munte ”Leonard Mociulschi”.

A participat la trei misiuni în teatrul de operații, în  perioada 2005-2006 pe funcția de comandant grup cercetare, în 2008-2009, instructor operații special în echipa ETT, în 2011-2012, instructor companie cercetare în echipa OMLT.

La acest moment deține și calificările de parașutist, scafandru și alpinist.

Etichete: 

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei