Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, câștigătorii alpiniadei de vară


Autor: Locotenent Gabriel Constantin
Data publicării: 18.07.2022
Data publicării
07/18/2022

Încă odată, militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” au dovedit că sunt pregătiți la cele mai înalte standarde de performanță, fiind desemnați câștigătorii alpiniadei de vară, care a avut loc în perioada 11-15 iulie în apropierea Brașovului.

La startul competiției s-au aliniat 8 loturi sportive, reprezentative pentru unitățile de vânători de munte din brigăzile 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” și 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”.

Militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” au ocupat locul întâi încă din prima zi de competiție, care a debutat cu probele de cățărare rapidă și cățărare artificială la coardă dublă cu doi secunzi. Cele două probe de alpinism s-au desfășurat lângă localitatea Zărnești, în Prăpăstiile Zărneștiului.

În cazul primei probe, cea de cățărare rapidă, reprezentanții celor opt loturi au trebuit să escaladeze un traseu de dificultate medie, în cea mai mare viteză, cu asigurare la manșă, finish-ul fiind reprezentat de un clopoțel ce trebuia atins pentru oprirea cronometrului.

Militarii brașoveni au avut cel mai bun timp la a doua probă din cadrul primei zile de competiție - cățărarea artificială la coardă dublă cu doi secunzi. Această probă a constat în cățărarea succesivă a trei militari, pe un traseu dificil, prin procedee specifice de asigurare și autoasigurare. Capul de coardă, adică primul cățărător, a fost cel mai greu încercat militar din echipa de trei, acesta având responsabilitatea de a deschide drumul pentru cei doi secunzi ai săi. Dificultatea acestei probe a fost dată și de obligativitatea executării ascensiunii cu rucsacii de instrucție, încărcați cu materiale specifice de alpinism, materiale specifice continuării misiunilor de luptă și a armamentului din dotare.

Și în cea de a doua zi de concurs,  militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” au ocupat un loc pe podium, clasându-se pe locul al doilea la proba de ștafetă alpină 4 x 4km, care a presupus deplasarea concurenților în zona Munților Grohotiș. Dificultatea acestei probe a fost, de această dată, reprezentată de parcurgerea în cel mai scurt timp a unui traseu de 4 kilometri, cu diferențe considerabile de altitudine și de atelierele de aruncare a grenadelor de exercițiu la precizie și tragerea în condiții de efort.

Militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” au ocupat locul întâi la regina probelor de la alpiniadă - combinata alpină sau patrula, cum este denumită în rândul militarilor. Aceasta s-a desfășurat în cea de a treia zi de concurs, având o lungime aproximativă de 20 km, cu o diferență de nivel cumulată de 1200 metri. Proba a avut startul din dreptul grădinii zoologice din Brașov și a avut linia de sosire în poligonul Măgurele, lângă Brașov, trecând prin una dintre cele mai frecventate atracții pentru turiști și localnici, Pietrele lui Solomon. Pe parcursul probei de patrulă, cei șapte militari din lotul brigăzii au fost evaluați și punctați la atelierele de topografie, funicular, cățărare, rapel, evacuare a unui rănit prin mijloace improvizate, aruncarea la precizie a unor grenade de exercițiu și tragere în condiții de efort.

La finalul calculării punctelor câștigate și a penalizărilor aplicate, militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” au fost declarați câștigători ai alpiniadei de vară, clasamentul pe probele de concurs și clasamentul general arătând în felul următor:

 

Proba de cățărare rapidă:

Locul I: Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, din Brașov;

Locul II: Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”, din Sfântu Gheorghe;

Locul III: Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, din Câmpulung Muscel.

Proba de cățărare artificială la coardă dublă:

Locul I: Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, din Brașov;

Locul II: Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”, din Predeal;

Locul III: Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada”, din Curtea de Argeș.

 

Proba de ștafetă alpină 4x4km:

Locul I: Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”, din Sfântu Gheorghe;

Locul II: Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, din Brașov;

Locul III: Brigada 61 Brigada 2 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, din Miercurea Ciuc.

 

Proba de combinată alpină:

Locul I: Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, din Brașov;

Locul II: Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”, din Sfântu Gheorghe;

Locul III: Brigada 61 Brigada 2 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, din Miercurea Ciuc.

 

Clasamentul general care a desemnat și câștigătorii alpiniadei:

Locul I: Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, din Brașov;

Locul II: Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”, din Sfântu Gheorghe;

Locul III: Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada”, din Curtea de Argeș.

 

Festivitatea de închidere a alpiniadei de vară și de premiere a militarilor participanți, s-a desfășurat în cazarma Batalionului 228 Apărare Antiaeriană „Piatra Craiului” din Brașov, în prezența comandantului Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, locțiitorului acestuia, șefului de stat major al Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, comandanților batalioanelor de vânători de munte din care au făcut parte loturile de militari participanți la competiție și a reprezentanților Serviciul Public Local Salvamont Zărnești.

 

 

***

 

Alpiniada vânătorilor de munte reprezentă cea mai importantă activitate cu caracter militar-sportiv din anul de instrucție pentru unitățile de vânători de munte și comandamentele brigăzilor de vânători de munte.

Această competiție a vânătorilor de munte promovează tradițiile și spiritul trupelor de munte prin probele specifice celor două anotimpuri, vară și iarnă, respectiv alpinismul și schiul. Datorită dificultății și a specificului probelor, competiția aduce împreună cei mai buni militari și cei mai pregătiți în specificul probelor de concurs, reprezentând o oportunitate pentru aceștia să își testeze abilitățile dobândite pe parcursul anului de instrucție.

 

Etichete: 

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Citeşte şi:

Alpiniada Vânătorilor de Munte ediţia a XV-a - Predeal 2018
Continutul: 

Batalionul 21 Vânători de Munte din garnizoana Predeal găzduiește, în perioada 20-23 februarie ac, cea de-a XV–a ediție a Alpiniadei Vânătorilor de Munte. Ceremonia de deschidere a concursului organizat de  Statul Major al Forțelor Terestre s-a desfășurat la sediul batalionului...

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei