Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Competiția Subofițerul/Soldatul Anului, etapa pe Statul Major al Forţelor Terestre


Autor: Plutonier-adjutant principal Lucian Irimia
Data publicării: 11.11.2021
Data publicării
11/11/2021

Săptămâna trecută, la Iași, s-a desfășurat etapa finală, pe Statul Major al Forțelor Terestre, a competiției Subofițerul/Soldatul Anului, ediția 2021.

Concursul, devenit tradiţie în Forţele Terestre române, îşi propune să identifice cei mai pregătiţi militari capabili să devină liderii de microstructuri de mâine. Este o competiţie complexă ce presupune parcurgerea probelor de pregătire militară generală, de limbă engleză, educaţie fizică militară, şedinţe de tragere la precizie cu armamentul din dotare, precum și ateliere de topografie militară, comunicaţii şi informatică, apărare CBRN, geniu, instrucţie sanitară și instrucţie de front. Planificat şi organizat de către subofiţerii de comandă, concursul debutează în primăvara fiecărui an la nivel de subunităţi şi parcurge etape la nivel batalion, brigadă/regiment, divizie, apoi etapa finală pe Statul Major al Forţelor Terestre(SMFT). În fiecare an, se înscriu militari foarte bine pregătiţi, dar sunt multe provocări ce îi aşteaptă până la ultima etapă.

De această dată, concursul a avut loc la Iaşi, unde gazde bune au fost militarii Brigăzii 15 Mecanizată Podu Înalt, comandaţi de generalul de brigadă Daniel Pop, sprijinit de subofiţerul de comandă, plutonier-adjutant principal Ciprian Popescu. Comisia de evaluare a fost formată din subofițeri coordonați de subofiţerul de comandă al SMFT, plutonier-adjutant Ciprian Zah.

Prin concurs, testăm cunoştinţele teoretice, abilităţile practice, rezistenţa psihică şi capacitatea de efort aparticipanţilor prin mai multe probe, a declarat subofiţerul de comandă al SMFT, plutonier-adjutant Ciprian Zah.

Competiția s-a desfășurat, la fel ca în fiecare an, într-un veritabil fair-play și într-o transparență vizibilă. S-a muncit mult, s-a adunat punct cu punct după fiecare probă. Participanţii au dat tot ce au avut mai bun, a curs multă transpirație, iar clasamentul final a stabilit câștigătorii la diferență mică.

Titlul de Subofițerul Anului 2021 a fost adjudecat de plutonierul Silvana Miron din Batalionul 17 Vânători de Munte Dragoș Vodă. A fost o premieră în Forțele Terestre române, când o femeie militar a câștigat acest trofeu. Locul al doilea a revenit sergentului Sorin Vlad din Regimentul 528 ISR Vlad Țepeș, iar a treia poziție a podiumului a fost ocupată de sergentul major Adrian Nastasia din cadrul Batalionului 22 Transport Dâmbovița.

Am 13 ani în armată. M-a atras dintotdeauna haina militară. A fost o competiţie strânsă, cu o mare concurenţă. Am reuşit să depăşesc momentele grele şi emoţiile. Am avut parte de o experienţă nouă, mai ales că am participat pentru prima dată la un astfel de concurs, a afirmat plutonierul Silvana Miron.

Caporalul clasa a II-a Alin Danciu din Regimentul 317 ISR Vlădeasa a obținut titlul Soldatul Anului 2021. Pe locul al doilea s-a clasat caporalul clasa I Alin Laslo din cadrul Batalionului 136 Geniu Apulum, iar  fruntașul Constantin Nicula din Batalionul 200 Sprijin Istrița a completat ultima treapă a podiumului.

Am încercat la liceul militar, apoi la academie. Nu a fost să fie!  În final am ajuns aici şi îmi slujesc patria în ţinută militară. Am avut parte de o concurenţă acerbă, cu competitori foarte bine pregătiţi, dar în final am câştigat, a afirmat caporalul clasa a II-a Alin Danciu.

La festivitatea de premiere au participat șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Iulian Berdilă și comandantul Brigăzii 15 Mecanizată, general de brigadă Daniel Pop,  precum și subofițerii de comandă ai structurilor centrale și cei din din unitățile și marile unități din Ministerul Apărării Naționale. Militarii marii unități ieșene le-au acodat onorul participanților și mai ales premianților.

Premierea câștigătorilor a fost făcută de generalul-maior Iulian Berdilă. În semn de recunoaștere a excelenței profesionale, fundația Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință a oferit premii în bani militarilor care au urcat pe podium.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei