Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Aniversare la poalele Rarăului


Autor: Locotenent-colonel Adrian Gîtman
Data publicării: 29.11.2019

Colegiul Național Militar Ștefan cel Mare de la Câmpulung Moldovenesc mai are doar cinci pași până la centenarul existenței sale. Cei 95 de ani trecuți de la înființare au însemnat, fiecare în parte, repere care au creionat imaginea de astăzi a acestei instituții formatoare de caractere și destine.

Recursul la istorie ne poartă înapoi în timp până în anul 1924 când, la 24 noiembrie, se înființa la Cernăuți, Liceul Militar Ștefan cel Mare. Anii celui de-Al Doilea Război Mondial au însemnat un lung pelerinaj, liceul fiind mutat succesiv la Roman, Târgoviște și Câmpulung Muscel, revenind la Cernăuți și apoi la Timișoara și Pitești.

După opt ani în care nu a funcționat, liceul se reînființează sub numele de Școala militară medie nr.1 și își desfășoară cursurile la Iași până la finalizarea construcției cu destinație specială din Câmpulung Moldovenesc, în care se mută în anul 1956. Un an mai târziu, revine la denumirea de Liceul Militar Ștefan cel Mare.

Din anul 1999, regăsim instituția sub forma Colegiului Militar Liceal iar din 2014, datorită performanțelor profesionale, avem denumirea actuală: Colegiul Național Militar Ștefan cel Mare.

Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler și Emblemele de Onoare ale Statului Major al Apărării și Statului Major al Forțelor Terestre stau pe Drapelul de Luptă al instituției, ca semn al excelenței în educație.

Peste 12000 de elevi au absolvit, de-a lungul timpului, liceul militar câmpulungean. Cei mai mulți dintre ei au urmat și s-au remarcat în cariera armelor, gradul de general fiind primit de peste 200 dintre absolvenții de aici.

La a 95-a aniversare a colegiului, i-am regăsit pe tinerii liceeni echipați de sărbătoare, în frumoasa uniformă alb-bleumarin, cu nelipsita vipușcă roșie la pantalon.

Pe acelaşi platou, s-au aflat la sărbătoarea colegiului, foşti şi actuali dascăli şi instructori, absolvenţi mai vechi şi mai recenţi, comandanţi şi şefi de structuri militare din toată ţara, reprezentanţi ai administraţiei publice sucevene şi ai bisericii şi mulţi invitaţi pentru care instituţia de învăţământ câmpulungeană are o însemnătate aparte.

Ceremonia aniversării a 95 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional Militar Ştefan cel Mare a debutat cu darea onorului ministrului apărării naţionale Nicolae Ciucă şi trecerea în revistă a elevilor din cei patru ani de studii.

Comandantul colegiului, colonelul Romeo-Aurelian Popovici, a punctat în cuvântul de deschidere, valorile care caracterizează instituţia, performanţele de ieri şi de astăzi ale elevilor ştefănişti dar şi proiectele de imediată perspectivă.

Drapelul de Luptă al Colegiului Naţional Militar Ştefan cel Mare a fost scos apoi în faţa formaţiei şi decorat de ministrul Ciucă cu Emblema de Onoare a Armatei României.

Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Preasfinţia Sa Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Emoţionantă pentru toţi cei prezenţi la festivitate a fost audiţia înregistrării mesajului colonelului în retragere Constantin Zavati, absolvent al promoţiei 1942, atunci când liceul funcţiona la Cernăuţi.

Consilierul prezidenţial Ion Oprişor a prezentat mesajul preşedintelui României cu ocazia acestei aniversări. Faceţi parte din generaţia care sunt convins că va juca un rol determinant în dezvoltarea unei naţiuni puternice, care ştie ce vrea în Europa şi în lume se arată, printre altele, în mesajul semnat de preşedintele Klaus Iohannis.

Elevi, profesori, instructori, colaboratori şi oficiali au primit distincţii militare conferite de şefii structurilor centrale ale Ministerului Apărării Naţionale.

Defilarea efectivelor a încheiat, în aplauzele asistenţei, ceremonia aniversării celor 95 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional Militar Ştefan cel Mare, instituţie etalon a învăţământului preuniversitar românesc.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei