Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Proiectul - 74 de veterani după 74 de ani


Autor: Maior Aurel Voicu
Data publicării: 22.05.2019

În contextul programului de vizitare a veteranilor de război inițiat la nivelul garnizoanei Brăila, săptămâna trecută, domnul Ion Jerlăianu din localitatea Mircea Vodă a primit vizita militarilor Regimentului 528 ISR “Vlad Țepeș” cu ocazia împlinirii vârstei de 96 de ani. 

Foarte jovial și emoționat, cu o stare de sănătate și un tonus foarte bun,  fostul militar le-a povestit cercetașilor fragmente din timpul petrecut pe front, până la finalul războiului care l-a găsit în Cehoslovacia.

Drumul la revenirea în țară a fost foarte dificil, aliații de atunci din Armata Roșie nepermițându-i să folosească trenul, așa că tânărul soldat Jernăianu a mai trăit o nouă aventură în cele trei luni de mers pe jos, pornind din Munții Tatra și ajungând acasă, în Mircea Vodă.

Veteranul Ion Jernăianu a fost căsătorit și are alături patru copii. Marcând vizita, militarii brăileni  i-au oferit domnului Jerlăianu un tort aniversar inscripționat cu Drapelul Național și o diplomă de excelență în semn de înaltă prețuire și recunoștință pentru contribuția  adusă Armatei României în cel de-al Doilea Război Mondial.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei