Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Elevi militari câmpulungeni, pasionați de robotică


Autor: Georgiana Lupu
Data publicării: 16.11.2018

Elevii Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” au acceptat provocarea de a participa la a treia ediție a concursului de robotică First Tech Challenge. Echipajul câmpulungean, numit sugestiv „Șteftech”, a parcurs procesul de înscriere și a aplicat pentru un Grant în valoare de 5000 de euro, pe care l-au și obținut. Mentorii celor 15 elevi curajoși sunt profesorii Florin Mariuc și Marius Măgurean.

Adolescenții militari câmpulungeni au fost instruiți de reprezentantul asociației „Nație prin Educație” în ceea ce privește sarcinile de lucru și deprinderile necesare participării la această competiție.  În cadrul instructajului s-au familiarizat cu  imprimanta 3D, cele doua kituri de robotică și piesele necesare pentru construirea unui robot. Pasiunea ștefăniștilor a apărut odată cu proiectul, ei au învățat cum să lucreze în echipă și să rezolve diferite probleme în mod creativ. Conceptul proiectului  First Tech Challenge presupune, de asemenea, spirit de inițiativă și abilități anteprenoriale, pe care cei 15 elevi le exersează în fiecare zi, după orele de curs.

Până la sfârșitul lunii ianuarie, când va avea loc Campionatul Regional la Iași, participanții trebuie să construiască și să programeze un robot care execută comenzi de finețe,. Acest lucru  reprezintă cu adevarat o provocare pentru adolescenții pasionați de științele exacte, deoarece trebuie să construiască robotul, inclusiv cu piese concepute de ei.

Elevul caporal Marius Mariș a spus că dorința de a învăța lucruri noi l-a determinat să se înscrie în echipa de robotică a colegiului. Tot el a menționat: „Ne dorim să folosim învățătura dobândită într-un mod care ne face să ne simțim bine, să cunoaștem oameni noi și, bineînțeles, să obținem un loc cât mai bun în clasamentul final”.

Elevul caporal Rebeca Dănilă este singura fată din echipa „Șteftech” care se ocupă de programare și asamblare. Rebeca a afirmat: „De mică mi-a plăcut să construiesc și eram atrasă de tot ce repara tata. Când am intrat la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” am conștientizat că sunt pasionată de disciplina informatică. Îmi place faptul că în fiecare zi învățăm ceva nou. Noi reprezentăm un prim pas pentru colegiu în această competiție. Generațiile viitoare se vor bucura de echipamentul și informațiile dobândite de noi”.

Mai importantă decât competiția este munca depusă pentru a concepe și programa robotul. Adolescenții militari realizează acest efort pentru că sunt dornici să pășească pe drumul plin de provocări al roboticii.

Etichete: 

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei