Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii în garnizoana Buzău


Autor: Maistru militar principal Iulian Cadulencu
Data publicării: 12.11.2018

Ziua Veteranilor din teatrele de operaţii a fost sărbătorită, vineri, 9 noiembrie de militarii din garnizoana Buzău printr-o ceremonie militară şi religioasă, la Monumentul Eroilor din Teatrele de Operaţii din comuna Smeeni, din judeţul Buzău.

În cadrul ceremoniei, locţiitorul comandantului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general de brigadă Claudiu Mihail Sava a evocat câteva repere istorice ale Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii şi a făcut referire la cei patru eroi buzoieni căzuţi la datorie în teatrele de operaţii: sublocotenenţii (p.m.) Dan Ciobotaru, Adrian Vizireanu, Iulian Dumitrescu şi Mădălin Stoica.

Pentru toţi eroii din teatrele de operaţii anul trecut a fost dezvelit în comuna Smeeni, Monumentul Eroilor din Teatre de Operaţii, iar în acest an Garnizoana Buzău a organizat o ceremonie de dezvelire şi sfinţire a troiţei în curtea bisericii militare „Pogorârea Duhului Sfânt” pentru a le cinsti memoria şi a ne ruga pentru odihna sufletelor lor.

Totodată a transmis gândurile de alinare, compasiune şi recunoştinţă familiilor îndurerate ale veteranilor de război, pentru curajul, neclintirea şi demnitatea cu care au trecut prin aceste dure încercări.

În încheiere a felicitat membrii echipei Invictus, echipa constituită din militari răniţi în teatrele de operaţii, care au participat în acest an la Jocurile Invictus desfăşurate la Sydney, în Australia.

Toţi compenenţii echipei Invictus au demonstrat cel mai bun exemplu de voinţă şi demnitate, scoţând în evidenţă adevăratul spirit al militarului român, pregătit oricând să îşi asume provocări şi să învingă.

Garnizoana Buzău a fost reprezentată de doi militari şi anume: plutonier adjutant principal Eugen Mănăilă şi plutonierul Bogdan Dragomir.

Un moment dosebit în cadrul ceremoniei l-a constituit acordarea de către Primarul Municipiului Buzău, Constantin Toma a titlului de cetăţean de onoare al municipiului Buzău pentru sublocotenenţii(p.m.) Adrian Vizireanu şi Iulian Dumitrescu, în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul suprem.

După ceremonialul de depunere de coroane şi flori a avut loc un moment muzical susţinut de către elevii Grupului comunal Veselia din cadrul Şcolii Gimnaziale din Smeeni.

La ceremonie au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale, notabilităţi şi distinşi veterani de război.

Tot cu aceeaşi ocazie militarii din garnizoana Buzău prezenţi la activitate au făcut o vizită şi elevilor de la Şcoala Gimnazială Maxenu unde le-au împărtăşit o pagină din istoria militară a Armatei României, le-au prezentat tradiţiile de luptă ale înaintaşilor noştri, dar şi oferta educaţională a sistemului militar de către Biroul Informare-Recrutare Buzău, pentru a-i ajuta pe elevii, care vor să acceadă în sistemul militar, să se orienteze spre o viitoare carieră militară.

Elevii au avut ocazia să stea de vorbă cu profesionişti desăvârşiţi, din cadrul Batalionului 52 Operaţii Speciale „Băneasa-Otopeni”, Batalionul 200 Sprijin „Istriţa”, Batalionul 47 Comunicaţii şi Informatică „General Nicolae Petrescu” cu foarte multe misiuni la activ, în locuri fierbinţi ale planetei, în special în Afganistan. Prezenţa militarilor în şcolile lor le-au captat atenţia elevilor, mai ales că au fost făcute şi scurte prezentări ale unor piese de armament şi dispozitive tehnice din dotarea militarilor.

 ***

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr. 150 din 22.10.2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.

România se alătură, astfel, Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum şi altor state din Europa care, la 11 noiembrie, îşi arată recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni şi îşi comemorează eroii.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei şi intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

În ţara noastră se sărbătoreşte şi Ziua Veteranilor de Război, pe data de 29 aprilie, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat şi şi-au dat viaţa, pe timpul celor două conflagraţii mondiale, pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei