Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Ceremonial de Ziua Veteranilor la Buzău


Autor: Locotenent-colonel Toni Ene
Data publicării: 23.11.2016

Începând cu anul 2003, data de 11 noiembrie poartă în calendarul naţional amintirea primului militar român căzut la datorie în teatrul de operaţii din Afganistan. Este vorba despre sublocotenentul post mortem Iosif Silviu Fogoraşi, care a fost împuşcat de forţe insurgente afgane în urma unui atac asupra transportorului amfibiu blindat în care îşi executa misiunea de patrulare.
În semn de recunoaştere a meritelor tuturor celor care au participat în misiuni internaţionale şi au reprezentat cu cinste România în diverse teatre de operaţii, s-a instituit prin Legea nr.150 din 22.10.2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, ZIUA VETERANILOR.
Astfel, România se alătură Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum şi altor state din Europa care, la 11 noiembrie, îşi arată recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni şi îşi comemorează eroii.
Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei - intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Garnizoana Buzău, a organizat, vineri 11 noiembrie 2016, începând cu orele 10.30, la mormintele eroilor buzoieni, sublocotenent post-mortem Iulian Dumitrescu şi sublocotenent post-mortem Adrian Vizireanu, aflate în Cimitirul Eroilor din Buzău, o ceremonie militară de comemorare a eroilor din teatrele de operaţii.
Cu această ocazie, preotul militar a oficiat serviciul religios de pomenire, iar
activitatea s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori la mormintele eroilor.
Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa autorităţilor locale( Prefectul judeţului Buzău, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, viceprimarul municipiului Buzău), a camarazilor din garnizoană şi a membrilor familiilor îndoliate, a veteranilor şi a cadre militare în rezervă şi activitate, a reprezentanţilor Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei