Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

75 de ani de la trecerea în neființă a mareșalului Constantin Prezan


Autor: Locotenent-colonel Eduard Borhan
Data publicării: 30.08.2018

Luni, 27 august, la împlinirea a 75 de ani de la trecerea la cele veșnice, în toate unitățile militare ale Armatei României, au fost organizate ceremonii de comemorare a mareșalului Constantin Prezan – Mareșalul Marii Uniri. Aceste ceremonii au fost precedate la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, în perioada 25 - 26 august 2018, de o serie de manifestări cultural-științifice desfășurate cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri și comemorării a 75 de ani de la trecerea în neființă a Mareșalului Constantin Prezan. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Județean în parteneriat cu instituția Consiliului Județean Vaslui, Primăria Comunei Dumești, Batalionul 110 Sprijin Logistic „Mareșal Constantin Prezan”, Școala Gimnazială „Mareșal Constantin Prezan” Dumești și doamna Olga Macarie, nepoata Mareșalului Constantin Prezan.
Programul manifestărilor a cuprins vernisarea Expoziției „Eroi ai Primului Război Mondial” - Sala „Arta” a Muzeului Județean, Ceremonii militare și de depuneri de coroane la Monumentul „Mareșal Constantin Prezan” din localitatea Dumești și la mormântul mareșalului de la Schinetea și desfășurarea Simpozionului „Mareșalul Constantin Prezan - apărător al Marii Uniri” – la Școala Gimnazială „Mareșal Constantin Prezan” din Dumești.
Evenimentul a fost marcat de prezența ministrului Apărării Naționale, domnul Mihai Fifor, a șefului direcției financiar-contabile din M.Ap.N., generalul maior Florin Jianu, a comandantului Diviziei 2 Infanterie, generalul de brigadă Gheorghiță Vlad, de numeroși reprezentanți au autorităților publice centrale și locale.
Onorând aceste manifestări prin prezența sa, nepoata mareșalului, doamna Olga Macarie, a prezentat proiectele sale, dedicate păstrării și recunoașterii valorilor noastre naționale. După recuperarea conacului familiei din Schinetea de după 1990, aceasta și-a dedicat timpul și finanțele familiei pentru a-l restaura și a-l transforma într-o casă memorială. De asemenea, doamna Macarie a reușit instituirea unor premii “Mareșal Constantin Prezan” care se acordă elevilor Colegiului Național Militar “Dimitrie Cantemir” din Breaza și elevilor Școlii Gimnaziale „Mareșal Constantin Prezan” din Dumești. Doamna Macarie este soţia domnului Constantin Macarie, absolvent al Colegiului Naţional Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu, promoţia 1940, colegiu ale cărui tradiții sunt continuate de Colegiul Militar din Breaza.

***
Mareşalul Constantin Prezan (27 ianuarie 1861 - 27 august 1943)
Erou al Marelui Război de Reîntregire Naţională şi membru de onoare al Academiei Române.
S-a născut la 27 ianuarie 1861 în satul Sterianul de Mijloc, comuna Butimanu, judeţul Dâmboviţa. Absolvent al Şcolii de Infanterie şi Cavalerie din Bucureşti, în 1877 Constantin Prezan a urmat în perioada 1883-1886 Şcoala Specială de Artilerie şi Geniu ,,Fontainbleau”, Paris unde s-a brevetat ca ofiţer de stat major. Profesor de fortificaţii la Şcoala de Cavalerie din Bucureşti şi Comandant al Cetăţii Bucureşti a fost primul comandant al Armatei a IV – a Române în luptele din Transilvania (15 august - 9 noiembrie 1916).
În decembrie 1916, Constantin Prezan a fost numit şef al Marelui Cartier General, funcţie din care a coordonat planul campaniei din 1917. După război a fost numit în fruntea Marelui Stat Major al Armatei Române între 1918 - 1920. La 20 martie 1920 generalul Prezan a trecut în rezervă. A devenit membru de onoare al Academiei Române, iar o Lege votată de Adunarea Deputaţilor i-a conferit dreptul de a purta toată viaţa uniforma militară, de a se bucura de onorurile şi avantajele materiale şi de gradul avut în timpul războiului.
La 25 octombrie 1930, regele Carol al II-lea i-a conferit gradul de mareşal al Armatei Române ca o deosebită recunoaştere a meritelor sale şi a devenit Sfetnic al Coroanei.
(...) CA ȘEF DE STAT MAJOR GENERAL AL ARMATEI ȘI PRIM SFETNIC AL GLORIOSULUI MEU PĂRINTE, PRIN PRICEPEREA ȘI HOTĂRÂREA DOMNIEI-TALE S-A PUTUT STĂPÂNI ȘI ÎNVINGE ÎMPREJURĂRILE TRAGICE DIN IARNA ANULUI 1916 ȘI PRIMĂVARE ANULUI 1917, IAR DIN ÎNCERCATELE ARMATE ROMÂNE A RĂSĂRIT ACEA MINUNATĂ OASTE CARE A CÂȘTIGAT VICTORIA DE LA MĂRĂȘTI ȘI MEMORABILA ISBÂNDĂ DE LA MĂRĂȘEȘTI, ÎNCHEIND, MAI APOI, EPOPEA NEAMULUI PRIN VICTORIA DE LA TISA. PENTRU MARILE ÎNSUȘIRI OSTĂȘEȘTI ȘI FAPTELE MĂREȚE CU CARI AI ÎMPODOBIT ISBÂNDA NOASTRĂ NAȚIONALĂ, TE ÎNALȚ LA RANGUL DE MAREȘAL. DREPT CARE ÎȚI ÎNMÂNEZ ACUM – SPRE CINSTEA OȘTIREI ȘI RĂSPLATĂ PERSONALĂ- ÎNSEMNELE ACESTEI ÎNALTE DEMNITĂȚI. (extras din Cartea de Mareșal a Mareșalului Constantin Prezan).
În calitate de fost şef al Armatei, Prezan a fost senator în mai multe legislaturi.
A murit pe 27 august 1943, fiind înmormântat în localitatea Schinetea, judeţul Vaslui.

Lt.col. Eduard Borhan

Etichete: 

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei