Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Ziua Eroilor a fost celebrată la Buzău


Autor: Redacția
Data publicării: 22.05.2018

Ministerul Apărării Naţionale şi Primăria Municipiului Buzău a organizat în perioada 10-17 mai 2018, o serie de activităţi dedicate Zilei Eroilor şi aniversării Centenarului României. Activităţile au debutat în data de 10 mai 2018, atunci când în sala de conferinţe „Nicu I.Constantinescu” a Primăriei Buzău s-a desfăşurat conferinţa internaţională de comunicări ştiinţifice cu tema Eroii Primului Război Mondial. În cele două zile de comunicări au fost abordate subiecte din domeniul istoriei sub titulatura Confruntări ale Primului Război Mondial, şi ale geopoliticii sub titulatura De la confruntările Primului Război Mondial la actualitatea geopolitică şi militară. La eveniment au conferenţiat distinşi reprezentanţi ai Academiei oamenilor de Ştiinţă din România, Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi ai Institutului de Studii Politice şi Istorice al Armatei.

În data de 16 mai, începând cu ora 20.45, în Piaţa Dacia, a avut loc un scurt concert de muzică militară. La ora 21.00 a început Ceremonia militară de retragere cu torţe, pe traseul Piaţa Dacia - Aleea Trandafirilor - Bulevardul Unirii - Bulevardul Calea Eroilor - Cimitirul Eroilor.

La ora 21.30, la Cimitirul Eroilor din Buzău, s-a desfăşurat o Ceremonie militară de rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi la datorie în Primul Război Mondial, după care retragerea cu torţe a continuat pe traseul Cimitirul Eroilor - Rond Kaufland Sud - Bulevardul Calea Eroilor - Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu - Cămin de garnizoană - sediul Diviziei 2 Infanterie „Getica”.

În data de 17 mai, între orele 08.00-16.00, în faţa sediului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, a fost organizată o expoziţie de armament şi tehnică militară unde cei mici dar și cei mari pot vedea armament ușor de infanterie, tehnică de comunicații, mașini de luptă, tehnică din dotarea trupelor de geniu, iar începând cu ora 12.00, s-a desfăşurat o ceremonie militară şi religioasă de reinaugurare a Cimitirului Eroilor din Buzău. După serviciul religios dedicat tuturor celor care au căzut pe câmpurile de onoare a urmat o ceremonie de depunere de coroane de flori la mormântul Eroului Necunoscut situat în Domul Central al Cimitirului Eroilor. Biserica cu hramul Tuturor Sfinţilor şi Cimitirul Eroilor au fost inaugurate la 8 octombrie 1931, în prezenţa Regelui Carol al II-lea, a Prim ministrului Nicolae Iorga, membrilor  Guvernului României, Armatei, Bisericii şi a autorităţilor publice buzoiene. Cimitirul Eroilor adăposteşte 9653 de eroi din ambele tabere beligerante, Antanta şi Puterile Centrale, ceea ce face din această necropolă, cel mai mare cimitir al eroilor din România şi unul dintre cele mai importante cimitire cu eroi cunoscuţi şi necunoscuţi din Europa.

Aici şi-au găsit odihna  8001 militari români, 753 militari germani, 744 militari austro-ungari, 136 militari ruşi şi bulgari, 14 militari turci şi 5 militari italieni care au luptat în Prima Conflagraţie Mondială pentru idealurile ţărilor lor.

Acest lăcaş reprezintă un autentic Monument al Identităţii Naţionale, unde regăsim şi Eroi din Războiul de Independenţă, al Doilea Război Balcanic, eroii care au luptat pentru libertate în Decembrie 1989, care executau misiuni interne şi militari care şi-au respectat jurământul faţă de ţară până la sacrificiul suprem în misiuni în teatrele de operaţii.

Activităţile au continuat cu o Parada Militară cu participare internaţională, cu pornire de la Cimitirul Eroilor, pe Bulevardul Calea Eroilor, către sediul Diviziei 2 Infanterie „Getica”. 

Peste 15.000 de locuitori ai urbei au înfruntat ploaia pentru a participa la ceremoniile dedicate eroilor țării. Parada cu participare internațională a reunit peste 850 de militari din Austria, Bulgaria, Germania, Italia, Marea Britanie, Moldova și România. Parada a fost survolată de formații de avioane MIG 21 Lancer, Eurofighter Typhoon, F 16 Fighting Falcon, IAR 99 și elicoptere IAR 316 B.

Etichete: 

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei