Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

România, de ziua ta, armata îţi prezintă onorul!


Autor: Maistru militar principal Iulian Cadulencu
Data publicării: 24.11.2017

Divizia 2 Infanterie „Getica” împreună cu Fundația „Mareșal Alexandru Averescu” și autorităţile locale ale judeţului şi municipiului, au demarat o serie de acţiuni şi manifestări de marcare şi cinstire a Centenarului înfăptuirii idealului naţional.

Acţiunea din data de 23 noiembrie, circumscrisă acestui ansamblu de manifestări, a dorit să marcheze, trecerea armatei române spre frontul din Moldova.

Manifestările prilejuite de această sărbătoare de suflet, au debutat în fața Primăriei Municipiului Buzău printr-o ceremonie militară și religioasă prilejuită de dezvelirea „Plăcii de atestare a prezenței Marelui Cartier General al Armatei Române în clădirea Primăriei Municipiului Buzău”.

Cel de-al doilea moment al acţiunii a fost Simpozionul intitulat „Anul 1917, la Buzău”, organizat, în strânsă cooperare, de către Divizia 2 Infanterie „Getica” şi Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu” împreună cu Primăria Municipiului Buzău.

Au fost invitaţi şi au susţinut comunicări deosebit de interesante istorici prestigioşi, recunoscuţi pe plan naţional şi internaţional, alături de care au expus şi personalităţi ale lumii ştiinţifice buzoiene, cu operă remarcabilă pe tărâmul cercetării istorice.

Au fost prezenți: domnul general-maior(r) dr. Mihail E. Ionescu, directorul Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, domnul colonel(r) Petre Otu, director adjunct al aceluiaşi institut şi preşedinte al Comisiei Române de Istorie Militară, precum şi domnul colonel dr. Florin Şperlea, redactorul-şef al revistei „Observatorul Militar”.

Dintre buzoieni, domnul dr. Constantin I. Stan, conferenţiar universitar la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, domnul Valeriu Niculescu, fost director al Muzeului Judeţean Buzău şi domnul profesor Constantin Coman, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău.

Totodată la eveniment au participat și domnul general de brigadă Gheorghiţă Vlad, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, domnul ing. Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, domnul Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Judeţean Buzău, doamna Carmen Ichim, Prefectul județului Buzău, comandanţii unităţilor militare din garnizoana Buzău, preşedinţi ai unor structuri asociative ale cadrelor militare în rezervă şi în retragere, cadre militare active şi în rezervă, profesori și elevi.

La activitate a fost prezentă și doamna colonel dr. Doina Mureşan, comandantul Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” de la Breaza, alături de un detaşament de elevi care a vizitat în cursul dimineţii Colegiul Naţional „B.P.Haşdeu”.

  În foaierul sălii centrale a Primăriei Buzău, a avut loc vernisajul unei expoziţii dedicate Primului Război Mondial. Expoziţia a fost organizată în colaborare cu Muzeul Judeţean Buzău, Divizia 2 Infanterie „Getica” și Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu”, unde la loc de cinste a fost expus Drapelul de Luptă al Regimentului 48 Infanterie, unitate reprezentativă a oraşului Buzău, care a participat la luptele de la Mărăşeşti. Totodată au fost expuse mai multe exponate printre care şi file originale din jurnalul generalului Henri Berthelot, şeful Misiunii franceze în România în timpul Primului Război Mondial, completate pe timpul misiunii desfăşurate în garnizoana Buzău. 

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei