Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

11 noiembrie - Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații


Autor: Maistru militar principal Iulian Cadulencu
Data publicării: 13.11.2017

Ziua Veteranilor din teatrele de operații a fost sărbătorită, sâmbătă, 11 noiembrie de militarii din garnizoana Buzău printr-o ceremonie militară și religioasă, începând cu orele 11.00 în comuna Smeeni, din județul Buzău.
Ceremonia a cuprins și dezvelirea Monumentului Eroilor din Teatrele de Operații, unde participanții la activitate au ținut un moment de reculegere și au depus coroane de flori în memoria eroilor căzuți la datorie.

Comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general de brigadă Gheorghiță Vlad a transmis, în numele personalului Diviziei 2 Infanterie „Getica”: întreaga preţuire şi admiraţie pentru toți veteranii, faptele veteranilor rămân în paginile istoriei româneşti, pentru a servi drept model generaţiilor următoare. Totodată a transmis întregul respect pentru militarii şi civilii români, decedaţi sau răniţi, care s-au sacrificat în diversele teatre de operaţii, unele în cele mai periculoase locuri din lume, aducând legitimitate, recunoaştere şi apreciere României.

Din munca acestor oameni, putem afirma cu tărie că garanţiile de securitate solide de care România se bucură în prezent se datorează în mare măsură şi acestui spirit de sacrificiu care întruchipează coloana vertebrală simbolică a loialităţii şi patriotismului.

Gândul tuturor se îndreaptă și spre cei 29 de eroi căzuţi la datorie în teatrele de operaţii în care ne-am angajat alături de aliaţii şi partenerii noştri, precum şi câteva zeci de militari răniţi pe timpul acestor operaţiuni. Armata a plătit acest preţ greu pentru că România să-şi poată îndeplini obligaţia de a fi parte activă a comunităţii internaţionale, la efortul mondial de construcţie a unei lumi mai bune şi mai sigure.

Să nu uităm să transmitem gândurile noastre de bine, alinare, compasiune şi recunoştinţă şi familiilor îndurerate ale veteranilor de război, pentru curajul, neclintirea şi demnitatea cu care au trecut prin aceste dure încercări.

La ceremonie au participat reprezentanţi ai administraţiei publice centrale, locale, notabilităţi şi distinşi veterani de război.

Veteranii din teatrele de operații sunt aceia care s-au oferit voluntari pentru țara lor, oameni care fac parte din societatea noastră, și care deși cunoscând dificultățile pe care le vor întâmpina într-o zonă de război, conștientizează sacrificiile pe care le vor face.

Aceștia aleg calea de a intra în marea galerie a celor pentru care sentimentul de patriotism nu reprezintă doar dragostea faţă de ţară sau popor, ci și năzuința de a lăsa ceva urmașilor, și anume libertatea chiar cu prețul vieții, distingându-se prin curaj și vitejie în războaie sau în alte împrejurări grele și periculoase, fiind gata să se jertfească pentru un scop înalt.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei