Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

11 noiembrie în Baza Aeriană din Kandahar


Autor: Locotenent-colonel Toni Ene
Data publicării: 13.11.2017

Ziua de 11 noiembrie, în Baza Aeriană din Kandahar, a fost plină de activități. Chiar de la primele ore ale dimineții au fost organizate întreceri sportive în comun cu partenerii, ca apoi să continue în jurul orei 11.00, ora Afganistanului, cu o ceremonie de cinstire a veteranilor. La acest eveniment s-a făcut referire la însemnătatea zilei și s-a ținut un moment de reculegere în onoarea celor căzuți la datorie.

Totodată, la troița ridicată în memoria eroilor uciși în teatrele de operații, s-a ținut o slujbă de pomenire, prilej de a cinsti şi evoca faptele de arme ale eroilor români care, prin jertfa lor, au înnobilat sensul cuvintelor ONOARE şi PATRIE.

Activitățile dedicate acestei zile s-au încheiat cu o ceremonie de  dezvelire a unor plăci comemorative, prin care, trei poligoane de tragere aflate în Baza Aeriană din Kandahar, au primit simbolic, numele celor trei militari din cadrul Combined Task Force Devil Strike, căzuți la datorie în această țară a contrastelor. Este vorba despre doi militari americani decedați în urma atacului cu VBIED (Vehicle-Borne Improvised Explosive Device) din 02 august 2017 și despre colegul nostru, sublocotenentul (pm) Mădălin Stoica, ucis într-un atac similar în data de 15 septembrie 2017. Numele lor se regăsesc, din data de 11.11.2017, în denumirea celor trei poligoane, ca simbol al recunoștinței pentru jertfa și dăruirea de sine de care au dat dovadă.

Eroismul acestor camarazi ne obligă, în determinarea și hotărârea noastră de militari, la respectarea jurământului militar și o dată cu el a angajamentelor asumate. Curajul şi spiritul lor de sacrificiu ne va inspira şi ne va întări pe toţi cei care am ales să servim Patria în uniforma Oştirii Române.

 „ ZIUA VETERANILOR DIN TEATRELE DE OPERAŢII”, a fost instituită prin Legea nr. 150 din 22.10.2014 privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat. Această zi a fost aleasă pentru simbolistica ei: intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11:00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918; semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan. România a sărbătorit pentru prima oară această zi în 2014, alăturându-se astfel Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii şi altor state din Europa, care la 11 noiembrie îşi arată recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni şi îşi comemorează eroii.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei