Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Batalionul 43 Aprovizionare și Transport "Roman I Mușat" - 15 ani de la înființare


Autor: Locotenent-colonel Eduard Borhan
Data publicării: 30.10.2017

La 1 noiembrie 2002 se înființa la Roman, Batalionul 43 Transport, subordonat Corpului 10 Armată Teritorial “Ștefan cel Mare” cu misiunea de a asigura transporturile de tehnică și material în zona de operații de est. Astăzi, după 15 ani, după resubordonări și transformări, găsim batalionul în organica Bazei 3 Logistice “Zargidava”, cu denumirea de Batalionul 43 Aprovizionare și Transport “Roman I Mușat” având ca misiune aprovizionarea structurilor luptătoare cu materiale, piese de schimb, piese pentru echipament greu și carburanți-lubrifianți.

Ceremonia militară și religioasă ce a marcat acest eveniment și care s-a desfășurat în data de 27 octombrie ac. la sediul batalionului a fost precedată de o serie de activități care au pregătit această mare sărbătoare din calendarul unității.

Astfel, în data de 24 octombrie ac., în sala mare a Cercului Militar Roman, a avut loc simpozionul cu tema ,,Altarul credinței – legătura sfântă dintre armată și biserică”. Pe lângă materialele prezentate în cadrul evenimentului, cei prezenți au putut viziona și o expozițiile de odoare bisericești artă fotografică cu imagini din primul război mondial. Ziua următoare, odată cu Ziua Armatei României, a adus un nou simpozion desfășurat tot la Cercul Militar Roman, cu tema ,,Romanul – 100 de ani de istorie militară 1917 - 2017”. În public s-au aflat cadre militare active și în rezervă din garnizoanele Roman și Bacău, oficialități locale, reprezentanți ai Protopopiatului Roman, alți invitați. Prin bunăvoinţa domnului col.(rz) Stelian Cojocaru au fost prezentate uniforme militare din perioada primului război mondial aflate în colecția sa privată, acestea fiind “animate” de elevi ai Şcolii Gimnaziale Alexandru Ioan Cuza. La finalul manifestării celor prezenți le-a fost prezentată o expoziție ce a cuprins piese de numismatică, articole militare din primul război mondial, cărți și manuscrise vechi.

Ceremonia militară ce a marcat aniversarea a 15 ani de existență a reunit slujitori de ieri și de astăzi ai batalionului. În cadrul acesteia, unității i-a fost conferită, prin reprezentatul Diviziei 2 Infanterie, col. ing. Petrică Cârstea, distincția militară Emblema de Onoare a Forțelor Terestre, obținută pentru rezultatele excepționale ale colectivului romașcan. De asemenea, distincții și diplome aniversare au primit și militarii batalionului care prin munca depusă și rezultatele obținute au contribuit la întărirea prestigiului profesional al transportatorilor romașcani.

În marea carte de istorie a neamului românesc, 15 ani sunt câteva rânduri. Dar în acestea sunt scrise sutele de ore de efort în echipă, stau anii de muncă de experiență și de misiune, stau lungile zile ale depărtării de cei dragi. Pentru că noi suntem, de regulă, în misiune pe drumuri ale țării de la Botoșani la Craiova, de la Bârlad la Brașov, ca să dau doar câteva repere geografice Și tot ca repere raportate la valori exacte, numai în 2017, militarii  batalionului au executat până acum 368 de misiuni însumând 78000 de kilometri parcurși, a afirmat comadantul unității, locotenent-colonelul Florin Stafi.

La Mulți Ani!!

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei