Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Centenarul intrării în luptă, în Primul Război Mondial, a primului Batalion de Vânători de Munte din Armata României


Autor: Plutonier-adjutant Marius Sfârlea
Data publicării: 11.08.2017

La 11 august 2017, se împlinesc 100 de ani, de la intrarea în luptă în Primul Război Mondial, a primului batalion de vânători de munte din Armata României. Ordinul de luptă al Batalionului Vânătorilor de Munte a fost primit pe 8 august 1917 de la generalul Constantin Prezan. Botezul focului a fost pe 11 august 1917, în timpul luptelor de la Cireşoaia şi dealul Coşna, sub comanda maiorului Virgil Bădulescu. Companiile au atacat deseori la baionetă, ofensiva inamicului fiind oprită. Vânătorii de munte au luptat la Târgu Ocna, Cireşoaia, Vrânceanu şi Oituz, unde au obţinut victoria strategică din 1917. Ulterior, batalionul, aflat în refacere la garnizoane Târgu Neamţ, a fost transformat în regimentul Vânătorilor de Munte „Principele Carol”.Conform istoriei militare a Armatei României, la ora trei din noaptea de 11/12 august 1917, vânătorii de munte s-au strecurat în ascuns spre aliniamentul de atac de pe Cireşoaia, traversând râul Trotuş prin apa adâncă, de la sud-est de Târgu Ocna şi prin Valea Rupturile, au ieşit pe creasta Vrânceanu, iar în zorii zilei de 12 august 1917, au surprins companiile din Divizia 70 Austro –Ungară, care se pregăteau să reia atacul.

Atacul victorios al vânătorilor de munte a însemnat începutul declinului ofensivei inamicului în zona Oituz şi respingerea trupelor acestuia de pe înălţimile care dominau Valea Trotuşului în zona Târgu Ocna. În aceste lupte sângeroase, vânătorii de munte au pierdut jumătate din efectiv, adică aproximativ 2000 de militari.

În data de 10 august 2017, pe Vârful Coşna (comuna Pîrgărești) militari din cadrul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” şi Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil BĂDULESCU”, au participat la ceremonialul militar şi religios dedicat centenarului intrării în luptă în Primul Război Mondial a primului batalion de vânători de munte din armata României. La această activitate au participat reprezentanți ai prefecturii Bacău și consiliul județean Bacău, primarul comunei Pîrgărești, preoți parohi și reprentanți ai Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil BĂDULESCU” şi Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”.

Activitatea s-a încheiat cu depuneri de coroane în cinstea eroilor căzuţi la datorie la Monumentul Eroilor de pe vârful Coșna și la Mormântul Eroului Constantin Mușat, căzut la datorie, la 13 august 1917, fiind urmată seara de o retragere cu torţe pe traseul Târgu Ocna, Dealul Cireșoaia, Vârful Coșna și Măgura Ocnei .

Etichete: 

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei