Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Activităţi dedicate „Centenarului Primului Război Mondial”


Autor: Maistru militar principal Iulian Cadulencu
Data publicării: 07.08.2017

Duminică, 6 august, Ministerul Apărării Naţionale şi Consiliul Judeţean Vrancea au organizat ceremonii militare şi religioase dedicate eroilor Primului Război Mondial.

Astfel, începând cu ora 11.00, la Mausoleul eroilor români din municipiul Focşani a avut loc o ceremonie militară şi religioasă, iar de la ora 18.00, şeful Statului Major General, general Nicolae-Ionel CIUCĂ, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite, general-maior Lucian FOCA, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Ovidiu UIFĂLEANU, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general de brigadă Gheorghiţă VLAD, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, cadre militare active, în rezervă şi retragere, veterani de război, reprezentanţi ai mass-media locale în prezenţa unui public numeros au participat la Cota 100 din localitatea Haret (Mărăşeşti) la sfinţirea Crucii Comemorative – locul considerat a fi fost cea mai intensă bătălie care s-a dus în arealul pădurii Răzoare pentru cota 100, loc care domina zona şi asigura controlul ultimei terase spre Siret. Aici s-a remarcat compania de mitraliere condusă de Grigore IGNAT, care, rezistând cu stoicism până la ultimul om, a întârziat avansarea inamicului, în vreme ce unităţile mari române au reuşit să reziste tuturor atacurilor.

Căpitanul Ignat Grigore din Regimentul 51/52 a fost găsit mort în tranşee, cu mitraliera în braţe, înconjurat de oamenii săi şi de mormane de cadavre inamice. A luptat ca un brav şi tot astfel a murit, se preciza în „Înaltul ordin de zi”, numărul 41 din 6 august 1917. A fost unul din episoadele de lupte eroice pe care românii le-au dat la Mărăşeşti în iulie-august 1917 pentru apărarea ţării – momentul decisiv pentru realizarea, ulterior, a Marii Uniri, în 1918.

Activităţile dedicate „Centenarului Primului Război Mondial” - anul 2017 fiind declarat „Anul Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz - 100”  au continuat la Mausoleul eroilor români de la Mărăşeşti. Aici au fost trase salve de tun, iar aeronave ale Forţelor Aeriene Române au survolat monumentul.

Preşedintele Klaus Werner IOHANNIS a semnat decretele de decorare ale drapelelor de luptă aparţinând unor unităţi militare, ca semn de apreciere a profesionalismului şi a rezultatelor remarcabile obţinute de militarii acestor unităţi. „În semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor remarcabile obţinute de personalul unităţilor în îndeplinirea cu succes a misiunilor încredinţate, amintind de vitejia de care militarii acestora au dat dovadă în luptele de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz din 1917 şi ducând mai departe glorioasa tradiţie a Armatei a II-a, a Regimentului „Rovine” nr. 26, a Regimentului 15 Dorobanţi, a Regimentului 32 Dorobanţi „Mircea”, a Regimentului 34 Infanterie „Constanţa”, a Regimentului 10 Dorobanţi „Putna”, a Regimentului 36 Infanterie „Vasile Lupu”, a Diviziei Active / Divizia 9 Infanterie, respectiv a Regimentului 4 Roşiori „Regina Maria”, Preşedintele Klaus Iohannis a conferit: Ordinul Naţional „Serviciul Credincios2 în grad de Cavaler, cu însemn de pace, Drapelului de Luptă al Diviziei 2 Infanterie „Getica” şi Drapelului de Luptă al Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”; Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, Drapelului de Luptă al Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”, Drapelului de Luptă al Batalionului 32 Infanterie „Mircea” şi Drapelului de Luptă al Batalionului 341 Infanterie „Constanţa”; Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofiţer, cu însemn de pace, Drapelului de Luptă al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”; Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, Drapelului de Luptă al Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”, Drapelului de Luptă al Brigăzii 9 Mecanizată „Mărăşeşti” şi Drapelului de Luptă al Batalionului 814 Tancuri „Mihai Vodă”.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei