Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Salve de artilerie trase în amintirea victoriei de la Mărăști


Autor: Centrul de Operații Media
Data publicării: 11.07.2017

Militarii forţelor terestre din Divizia 2 Infanterie „Getica" și Brigada 8 Larom „Alexandru Ioan Cuza”, aflaţi în poligoanele de instrucție din Cincu, Smârdan și Babadag, pentru exercițiul multinațional Saber Guardian 17, au marcat marţi, 11 iulie, împlinirea a 100 de ani de la începerea bătăliei de la Mărăști.

Astfel, marți dimineață, de la ora 3.50, militarii Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” şi ai Batalionului 285 Artilerie „Vlaicu Vodă” aflați în cadrul exerciţiului multinațional Getica Saber 17 la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, Regimentul 52 Artilerie Mixtă ”General Alexandru Tell” aflați în Centrul Secundar de Instruire Smârdan, Batalionul 345 Artilerie ”Tomis” aflați în Poligonul Babadag, au executat salve de artilerie,  în semn de aleasă şi înaltă preţuire pentru faptele de eroism ale înaintaşilor care, pe data de 11 iulie 1917, începeau ofensiva de la Mărăști.

x x x

 

Bătălia de la Mărăști a fost prima mare victorie din istoria Armatei României, plătită cu prețul a 1469 de morți și 3052 de răniți. Importanța biruinței de la Mărăști a fost elogiată de Alexandru Averescu, comandant care a fost alături de trupele sale pe câmpul de luptă: „Poporul României moderne trebuie să-şi întipărească bine în suflet ziua de 11 iulie 1917, când în acea zi, pentru întâia dată, armata sa tânără, care-şi primise botezul de sânge numai cu 40 de ani înainte la Griviţa, înscrie în istoria sa prima victorie în adevăratul înţeles al cuvântului, adică victorie ofensivă şi definitivă".

Ofensiva de la Mărăști a început în dimineața zilei de 11 iulie 1917, la ora 03.50, și s-a încheiat pe 19 iulie, Armata a 2-a fiind condusă de generalul Alexandru Averescu.

Etichete: 

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei