Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Aproape un centenar


Autor: Locotenent Gabriel Constantin
Data publicării: 04.10.2021

În urmă cu aproape un secol, mai exact în 2 octombrie 1922, se năștea veteranul de război Andrei Gheorghe Popescu.

Domnul Popescu, zilnic și numai cu excepția zilelor ploioase, face o oră de mișcare, cu zâmbetul pe buze cum ne-a descris chiar dânsul, în parcul Tractorul din Brașov. Mișcarea și activitatea fizică îl ajută să se mențină în formă și să „meșterească” la atelierul său din curte.

Astăzi, Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” i-a urat un călduros „La Mulți Ani!” și i-a mulțumit acestuia pentru sacrificiile făcute în timpul războiului și nu numai.

 În 2 octombrie 1942 veteranul Andrei Gheorghe Popescu împlinise vârsta de 20 de ani iar cu exact o lună după, pe 2 noiembrie 1942 a fost luat în armată, obligatoriu, de pe băncile liceului. Acesta a fost repartizat la Batalionul 2 Instrucție și Reparații Auto din localitatea Buzău, unde s-a pregătit ca șofer în așteptarea dislocării pe front. În 1944 a urmat  Școala de Subofițeri Tehnici Auto din București și începând cu 1945 a efectuat diferite curse spre front transportând alimente, armament dar și aducând înapoi militari rănți, cu câteva ocazii ajungând până în Cehoslovacia.

La data de 30 mai 1945 a fost lăsat în rezervă, prilej ce l-a adus pe veteranul Popescu la Brașov unde acesta a ales să se facă mecanic de locomotivă la CFR.

Venerabilul veteran Andrei Gheorghe Popescu este un exemplu de patriotism și onoare pentru generațiile următoare.

„Îmi iubesc țara pentru că sunt român” a declarat acesta cu ocazia unei întâlniri precedente.

Cinste și recunoștință veteranilor!

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei