Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Conferința internațională: „O nouă Europă Centrală - 100 de ani de la crearea primului sistem defensiv regional”


Autor: Maistru militar principal Iulian Cadulencu
Data publicării: 24.09.2021

Secretarul de stat și șef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat miercuri, 22 septembrie, la deschiderea lucrărilor conferinței internaționale „A new Central Europe - 100 years since the creation of the first regional defense system”, organizată la Buzău de Institutul pentru studii politice de apărare şi istorie militară, Primăria Municipiului Buzău, Divizia 2 Infanterie „Getica” şi Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu”.

Manifestarea ştiinţifică, care sa desfășurat în perioada 21-23 septembrie, marchează împlinirea a 100 de ani de la crearea primului sistem regional de alianţe în Europa Centrală, un proces politic și diplomatic amplu ce a inclus doi piloni centrali - Alianța militară româno-polonă și Mica Înțelegere.

La eveniment participă istorici militari, cercetători, reprezentanți ai mediului civil și militar din Austria, Cehia, Germania, Franța, Polonia, Republica Moldova, România și Serbia. Dezbaterile permit un dialog deschis privind semnificația anului 1921, fiind reliefate atât importanța cooperării militare regionale, cât și provocările majore de securitate care au marcat evoluția și dinamica de ansamblu a proiectului regional interbelic.

În mesajul de deschidere, secretarul de stat Simona Cojocaru a evidențiat relevanța istorică a momentului 1921 și rolul activ jucat de România în promovarea cooperării și în consolidarea apărării regionale. În acest sens, a arătat că proiectul regional de acum 100 de ani, dincolo de deznodământul său, rămâne un model de cooperare și sprijin reciproc, gândit să oferă o soluție pentru gestionarea marilor probleme și dileme de securitate ale regiunii. „Cooperarea regională, dialogul și strânsa alianță cu democrațiile occidentale rămân și astăzi, așa cum a fost și acum un secol, coordonate centrale care trebuie să fundamenteze politica de securitate și apărare națională și regională deopotrivă”, a spus secretarul de stat.

În deschiderea lucrărilor au mai luat cuvântul Constantin Toma, primarul Municipiului Buzău, generalul-maior Corneliu Postu, directorul Statului Major al Apărării, Carmen-Sorina Rîjnoveanu, directorul Institutului pentru studii politice de apărare și istorie militară, și generalul-maior Dragoș Iacob, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica din Buzău. Cu acest prilej, a fost transmis și un mesaj video din partea academicianului Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.

În cadrul reuniunii este prezentat proiectul editorial „România în sistemul regional de alianțe din perioada interbelică” care include două volume de culegeri de documente referitoare la relațiile româno-polone și la relațiile dintre România și Mica Înțelegere. Proiectul este rezultatul cooperării dintre Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară, Arhivele Diplomatice și Arhivele Militare Naționale Române.

De asemenea, în marja conferinței sunt vernisate trei expoziții organizate de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Apărării din Polonia și de Muzeul Militar Naționale “Regele Ferdinand I”.

 

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei