Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

România, compania Charlie și floarea de colț


Autor: Plutonier-major Vasile Găbrian
Data publicării: 19.08.2020

Timp de 6 luni, lt. Băia Codruța a fost comandantul plutonului 2 din compania Charlie, dislocată în Baza Militară Kandahar din Afganistan cu Batalionul 21 de Protecția Forței “Viperele Negre”. Acum, la sfârșitul misiunii, militarii din subordine i-au oferit o plachetă pe care sunt reprezentate conturul României, emblema companiei Charlie și floarea de colț, unul dintre simbolurile vânătorilor de munte. 

“Această plachetă reprezintă aprecierea subordonaților față de modul cum am condus și coordonat plutonul în aceste luni de misiune. Eu am ținut tot timpul la ei și cred că și ei au simțit asta. M-am dedicat 100% acestei funcții din momentul în care am văzut lista cu militarii cu care voi pleca în misiunea din Afganistan. În spatele fiecărui nume din listă se află un om, o poveste, o serie de experiențe și mi-am spus că este foarte important să-i ascult și să-i înțeleg, pentru a crea încredere și coeziune în cadrul plutonului. Am plecat de la premiza că am ceva de învățat de la fiecare militar al plutonului, indiferent dacă se află la prima misiune, ca și mine, sau are mai multe misiuni în teatrele de operații. 

Ne-am folosit cu toții de această misiune, de sarcinile primite și de obiectivele trasate plutonului pentru a ne întări încrederea unul în celălalt, a ne dezvolta atât din punct de vedere profesional, cât și personal. Această abordare a făcut să încheiem misiunea mai uniți decât am fost la început. 

Aici, în Afganistan, am fost avansată la gradul de locotenent. În toată cariera mea militară, cea de-a doua tresă va simboliza funcția avută aici, în Afganistan, cea de comandant al plutonului Charlie 2. Le mulțumesc tuturor subordonaților pentru efortul depus și profesionalismul de care au dat dovadă. Mult succes în continuare!” – lt. Băia Codruța.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei