Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Săgeţi de foc la Capu Midia


Autor: Plutonier-adjutant principal Lucian Irimia
Data publicării: 01.07.2020

În perioada 15-25 iunie, în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană General de brigadă Ion Bungescu de la Capu Midia s-a desfășurat exerciții tactice cu trageri de luptă reale de către Regimentul 53 Rachete Antiaeriene Tropaeum Traiani şi Regimentul 61 Rachete Antiaeriene Pelenedava din cadrul Divizei 2 Infanterie Getica.

După o pauză de circa trei luni, cauzată de epidemia de Coronavirus, au fost reluate tragerile cu rachete sol-aer în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană(CNIApAA) de la Capu Midia. Cei care au deschis activităţile de tragere au fost rachetiştii antiaerieni ai Diviziei 2 Infanterie. După ce şi-au transportat tehnica pe calea ferată şi rutieră, militarii din Medgidia şi Craiova s-au dislocat în poligonul de la Capu Midia.

Aici au executat ultimele reglaje şi antrenamente. Au pregătit cu grijă rachetele pentru tragere. Vremea a alternat, când soare, când ploaie. Pentru rachetiştii antiaerieni nu a mai contat. Era ora examenelor! Se aflau în fierbere. Au fost emoţii, aşteptare, instrucţie, dar şi multă împlinire. Antrenamentele de peste an, restricţiile generate de epidemie au făcut parcă satisfacţiile de după trageri mai mari. Frumuseţea lansărilor săgeţilor de foc, distrugerea ţintelor sunt imagini care rămân în memoria tuturor ce participă la astfel de acţiuni.

Regimentul 53 Rachete Antiaeriene a  efectuat exerciţiul tactic cu trageri de luptă Tropaeum Traiani 20.11, în cadrul căreia s-au evaluat subunităţile. În urma executării activităţilor s-a primitcalificativul maxim. Militarii regimentului au demonstrat că au o pregătire temeinică, deprinderile dobândite pe parcursul procesului de instruire, precum și coeziunea personalului în cadrul bateriei sunt elementele-cheie în vederea îndeplinirii cu succes a misiunii.

Pentru căpitanul Silviu Ilișanu, comandant de baterie, a fost prima lansare de rachete KUB. Comanda, plecarea săgeţii de foc de pe instalaţia de lansare, distrugerea ţintei a fost ca o descătuşare.

Nu am mai trăit emoții atât de intense până acum, având în vedere că sunt familiarizat cu alte tipuri de rachete. La finalul misiunii am trăit sentimente de bucurie și de mândrie de care îmi voi aminti mereu, a afirmat căpitanul Silviu Ilișanu.

Acest an a fost marcat de pandemia cauzată de COVID-19. S-au impus măsuri de distanțare socială, militarii au fost nevoiți să poarte măști de protecție și mănuși sterile pe perioada desfășurării instrucției la tehnică. Suplimentar, tehnica a fost dezinfectată după fiecare oră de instrucție.

În altă parte a poligonului, militarii Regimentul 61 Rachete Antiaeriene s-au instruit intens. Au pregătit rachetele pentru tragere, au verificat tehnica şi au făcut ultimele reglaje. A urmat tragerile.

Subunitățile batalionului au reușit să obțină calificativul maxim. Acest lucru s-a datorat experienței temeinice și deprinderilor dobândite pe parcursul a multor ani de întrebuințare a tehnicii. Media de vârstă a militarilor într-o baterie de KUB fiind de 38 de ani.

În fiecare an, aici la Capu Midia, executăm evaluarea instrucției subunităților și verificăm nivelul de instrucție necesar, pentru îndeplinirea cerințelor pentru misiune în cadrul exercițiilor tactice ce trageri de luptă (LFX) de nivel baterie. În acest an, am executat trageri cu două baterii de rachete antiaeriene KUB. Acestea au fost verificate și pregătite de militarii din plutonul tehnic al bateriei stat major în fluxul tehnologic din poziția tehnică. Misiunea a fost îndeplinită cu succes datorită pasiunii militarilor specialiști dedicați tehnicii pe care o deservesc. Specific pentru acest an a fost faptul că am adus mai puțină tehnică de luptă și implicit mai puțin personal, pentru a respecta măsurile de distanțare fizică pe timpul transportului și dispunerii în centrul de instruire, a declarat locotenent-colonel Liviu Stănculescu, comandantul Batalionului 1 din Regimentul 61 Rachete Antiaeriene.

An de an se observă o îmbunătățire a condițiilor din CNIApAA și preocuparea gazdelor pentru a pune la dispoziție cele mai bune condiții de cazare și hrănire conforme cu standardele normelor sanitare în vigoare. La finalul activității, comandantul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană, colonelul Viorel-Eugen Bitan, a afirmat că aceasta a fost una dintre cele mai bune serii de trageri care a avut loc în poligonul de la Capu Midia și una inedită, pentru că au fost aplicate cu strictețe normele de distanțare socială care au presupus cazarea și hrănirea trupelor în condiții speciale, precum și instrucția care s-a desfășurat cu aplicarea regulilor stabilite la nivel național.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei