Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Guardian Angels în Afganistan


Autor: Căpitan Mariana Dinu
Data publicării: 22.05.2020

În teatrul de operații din Afganistan orice misiune are specificul ei. Suntem aici ca să aplicăm ceea ce am învățat în țară pe timpul pregătirii și să ne adaptăm la tot ce e nou și neprevăzut.

Batalionul 21 de Protecția Forței “Viperele Negre” a avut în prima parte a misiunii și sarcina de a asigura protecția apropiată a Echipei de consiliere și asistență (TAAC - South) – Train, Advise and Assist Command South) cu militari din cadrul Companiei Bravo.

În primele luni, fiecare dimineață începea cu mai multe misiuni de escortă și protecție a personalului care consilia militarii Corpului 205 ANA (Afghan National Army) în ATC (Afghan Training Center – Centrul de Instruire Afgan), pe diferite domenii. De asemenea aceleași misiuni erau solicitate și în cadrul întâlnirilor importante de tip Shura cu liderii locali, unde erau integrate toate plutoanele companiei pentru a acoperi întreaga gamă de sarcini primite.

Comandantul plutonului BRAVO 2, sublocotenentul Victor Popescu a avut cele mai multe misiuni de acest tip și ne-a povestit ce înseamnă să fii Guardian Angel și care sunt riscurile în astfel de misiuni. Misiunea de GA este tipul de misiune care necesită o atenție ridicată și adaptarea permanentă a situației în funcție de ceea ce găsim. Perioada de pregătire a atins o parte din lucrurile pe care le-am întâlnit aici, dar când am ajuns în teren situația a fost relativ schimbată pentru că a intervenit un factor, care a schimbat percepția asupra misiunii și anume factorul uman din partea ANDSF (Afghan National Defense Security Force). Nu am găsit oamenii pe care ne așteptam să îi vedem aici. Ei erau cu totul diferiți de ceea ce ni s-a prezentat în țară, în mare măsură toți oamenii cu care am lucrat erau foarte bine educați, erau dispuși să ne ajute și în principiu consider că își fac treaba așa cum pot ei mai bine, cel puțin cei cu care am lucrat în ATC. Subordonații mei au avut o surpriză, mai ales că mulți dintre ei aveau misiuni de patrulare în GDA (Ground Defense Area) și nu au avut experiența unui GA. A fost o surpriză  pentru că misiunile erau mai scurte față de cele cu care erau obișnuiți și pentru că le era solicitată atenția mult mai mult. Fiecare militar din cadrul plutonului era un senzor care conta în diferite situații.

Consider că cel mai important lucru ca GA este să fii flexibil și să faci diferența dintre o amenințare reală și toate obiceiurile pe care le au oamenii aici. Cum am învățat să facem diferența? … efectiv interacționând foarte mult cu ei și cunoscându-i pe toți după tiparele pe care le au zi de zi.

Detaliile fac diferența … Având în vedere că misiunea pe care o executam noi era în sprijinul ANDSF, nu puteam să percepem orice factor ca fiind o amenințare. Un detaliu important de care trebuia să ținem cont era să nu permitem ca personalul ANDSF să se apropie de noi cu armament, dar erau și gărzi de corp care trebuiau să își îndeplinească sarcinile specifice de protecție a liderilor locali și a comandanților din cadrul Corpului 205 ANA. Interacțiunea cu ei era foarte importantă și faptul că am ajuns să îi cunoaștem ne-a ajutat să ne îndeplinim misiunea. Riscul principal era cel de “Green on Blue”, în care un militar afgan ar fi putut să deschidă focul asupra unui militar din cadrul Forțelor Coaliției.

Sergent Gheorghe Podosu comandant grupă, plutonul BRAVO 2 - Cel mai important la un GA este spiritul de observație și atenția distributivă. Sunt la a doua misiune în teatrul de operații Afganistan. În prima misiune am interacționat cu personalul ANDSF pe timpul misiunilor de patrulare, dar acum ca GA am cooperat mult mai mult, am fost mai aproape de ei, ceea ce ne-a determinat să îi cunoaștem mai bine.

Dacă pe timpul misiunilor de patrulare totul se desfășura pe un teren deschis, acum majoritatea activităților aveau loc în clădiri, în spații închise.

Am reușit să ne îndeplinim fiecare misiune fără incidente pentru că suntem un colectiv unit. Ne-am adaptat destul de repede aici în Afganistan. Practic, pregătirea din țară ne-a determinat să ne adaptăm mai repede, datorită nivelului de complexitate al tuturor orelor și exercițiilor de pe terenul de instrucție.

Sunt convins că această misiune o să îmi aducă mie și colegilor mei o experiență bogată în cariera noastră de militari.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei