Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

„Viperele Negre” din Afganistan nu își uită eroii!


Autor: Plutonier-adjutant principal Ervin-Răsvan Oros
Data publicării: 07.04.2020

Maior (pm) Iuliu-Vasile Unguraș căzut la datorie în Afganistan – 7 aprilie 2009

Din ziua de 7 aprilie 2009, nimic nu mai este la fel pentru cei pe care maiorul  (pm) Iuliu-Vasile Unguraș i-a lăsat, în urmă, pe pământ. Este vorba de soția sa  și de cele două fiice gemene, atunci în vârstă de aproape doi ani, care încă își așteaptă tatăl să se întoarcă acasă. Numai că acesta nu se va întoarce niciodată: s-a înrolat în Armata Cerurilor la doar 32 de ani… .

Mr. (pm) Iuliu-Vasile Unguraș s-a născut la data de 27 ianuarie 1977, în municipiul  Dej, județul Cluj, a absolvit Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu în anul 2001 și a fost încadrat la Batalionul 265 Poliție Militară.  În Afganistan acţiona alături de colegii din Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” din Predeal. Se afla la cea de-a doua misiune externă, prima misiune fiind executată în teatrul de operații din Irak.

Camaradul nostru a fost ucis într-o zi de marți, 7 aprilie, ora 7.45 (ora României) în teatrul de operații din Afganistan. Conducea o patrulă de patru autovehicule Humvee pe autostrada A1 care leagă orașul Kandahar din sudul Afganistanului de orașul Kabul, capitala țării. La un moment dat, la 20 km nord-est de Qalat, autovehiculul în care se afla ofițerul român, la acea vreme căpitan, a trecut peste un dispozitiv improvizat. În urma exploziei și-a pierdut viața iar alți patru militari au fost răniți: sergentul Csaba Attila Orban și caporalii Adrian Gabriel Crețu, Mădălin Lungu și EugenVargău.

Iuliu-Vasile Unguraș a fost avansat post-mortem la gradul de maior și decorat de către preşedintele României cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

De asemenea, pentru servicii excepţionale în calitate de comandant al plutonului din batalionul românesc, în cadrul Forței Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate din Afganistan (ISAF), Guvernul SUA l-a decorat post-mortem pe eroul român cu medalia ,,Steaua de Bronz” („US Bronze Star Medal”).

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei