Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” la ceas aniversar


Autor: Căpitan Mariana Dinu
Data publicării: 17.01.2020

În data de 16 ianuarie, premergător aniversării a 80 de ani, Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” a organizat la Predeal o ceremonie militară, o prezentare de standuri cu tehnica și echipamentele din dotare și un exercițiu demonstrativ.

Comandantul Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”, locotenent-colonelul Cristian Cristescu – Batalionul 21 Vânători de Munte General Leonard Mociulschi“ împlinește 80 de ani în data de 31 ianuarie 2020. Am ales să sărbătorim astăzi împlinirea acestei frumoase vârste, deoarece la acea dată drapelul de luptă și o parte din militarii batalionului vor fi dislocați în teatrul de  operații Afganistan. Dumneavoastră cei care sunteți prezenți astăzi ați creat această structură. Vă mulțumesc tuturor pentru ceea ce ați făcut în cadrul acestui batalion.

Comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, generalul de brigadă Cristian Teglaș - Frumusețea istoriei acestui batalion este dată de actele de eroism și de activitățile specifice, deosebite, pe care le-au desfășurat militarii acestei structuri. Batalionul 21 Vânători de Munte este o structură care și-a îndeplinit misiunile și sarcinile la cel mai înalt nivel. Acest lucru se datorează oamenilor, dumneavoastră, celor care sunteți azi în formație și în egală măsură tuturor militarilor care și-au desfășurat activitatea de-a lungul timpului în această unitate militară.”

Batalionul 21 Vânători de Munte s-a înființat în orașul Baia –Sprie, la data de 31 ianuarie 1940. În lunga sa istorie batalionul a fost redislocat și reînființat de trei ori, și începând cu data de 17 noiembrie 1964, potrivit ordinului ministrului Forțelor Armate, Batalionul 21 Vânători de Munte s-a redislocat și reînființat în garnizoana Predeal.

Acest batalion a participat cu succes la cele două campanii militare din Est și din Vest pe timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

De-a lungul timpului, structura a avut și participări în teatrele de operaţii. În Irak două misiuni, în 2006 şi 2007 (UNAMI III și UNAMI IV) cu câte un detașament de valoare companie şi două misiuni în Afganistan în 2009 şi 2012 (ISAF III), cu structuri de nivel batalion.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei