Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații în garnizoana Buzău


Autor: Maior Silviu Bădiliță
Data publicării: 18.11.2019

Luni, 11 noiembrie, militarii garnizoanei Buzău au sărbătorit Ziua Veteranilor din teatrele de operații. Festivitățile s-au desfășurat la Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău și la Monumentul Eroilor din Teatrele de Operații din comuna Smeeni, unde au avut loc ceremonii militare și religioase cu depuneri de coroane și jerbe de flori, iar la Biserica Militară „Pogorârea Sfântului Duh” a putut fi vizionată  expoziția fotografică  dedicată eroilor buzoieni – „Afganistan: Chipuri ale războiului”.

La activități au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale, cadre militare active, în rezervă și retragere, familiile eroilor buzoieni, distinși invitați, numeroți jurnaliști.

În cadrul festivității de la Monumentul Eroilor din teatrele de Operații, comandantul garnizoanei Buzău, general-maior Gheorghiță Vlad, a prezentat asistenței însemnătatea acestei zile, precum și a sacrificiului celor ce și-au dat viața pentru țară, dar și a respectului cuvenit veteranilor din teatrele de operații care au contribuit la respectarea angajamentelor luate de România în plan internațional și la prezervarea intereselor naționale. Au mai evocat memoria eroilor căzuți plutonierul Bogdan Dragomir, rănit în incidentul în care au pierit eroii Iulian Dumitrache și Adrian Ion Vizireanu, precum și Paula Vizireanu, din partea familiilor eroilor buzoieni, care a vorbit despre despre modele și spirit de sacrificiu. De asemenea, copiii grupului „Veselia" din comuna Smeeni, pregătiți de Diana Ioniță și coordonați de Georgiana Stănescu, au prezentat un moment artistic cu cântece patriotice.

În încheiere, militarii Batalionului 52 Operații Speciale „Băneasa-Otopeni” au defilat în fața numeroasei asistențe, acompaniați de muzica militară a garnizoanei Buzău.

***

Expoziția de fotografie realizată de către jurnalistul Ilie Pintea, jurnalist Radio România Actualitati, prezintă Afganistanul și condițiile de război de acolo prin prisma oamenilor angrenați în aceste evenimente. Izvorâtă din dorința de a spune povestea locului, Afganistan, și oamenilor săi, dar și a militarilor care, departe de familiile lor, își fac datoria față de țară, expoziția reprezintă forma expresivă a participării lui alături de militarii români în teatrele de operații în decursul anilor.

Ilie Pintea este corespondentul Radio România Actualități din anul 2000, iar din 2013 a însoțit de mai multe ori batalioanele românești dislocate în Afganistan. El  a primit în anul 2018 Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, pentru activitatea sa din teatrul de operații Afganistan.

Această expoziție a fost prezentată pentru prima oară în anul 2017 în Afganistan cu ocazia Zilei Naționale a României, ca un omagiu adus eroului buzoian sublocotenent (p.m.) Mădălin Stoica, iar în anul 2018  cu ocazia Centenarului  României, expoziția a fost prezentată, sub înaltul patronaj al Consulatului General al României la Los Angeles, în acest an putând fi vizionată la Institutul Cultural Român din București și la Centrul de Presă al Societății Române de Radiodifuziune.

În garnizoana Buzău, expoziția de fotografie a putut fi vizionată până în data de 14 noiembrie.

***

Un alt invitat de seamă, care ne-a onorat cu prezența și care a rostit câteva cuvinte despre militarii români din teatrele de operații, a fost Mario Balint, jurnalistul român dedicat deopotrivă temelor militare dar si vieții militarilor în ținuta de deșert. Jurnalistul Radio România Actualități, care și-a petrecut, cumulat, 52 de luni în zone de război alături de militari noștri, în Irak și Afganistan, face parte din tripleta de onoare de jurnaliști, alături de Radu Dobrițoiu și Ilie Pintea, care au scris prin reportajele și corespondența lor jurnalistică istoria participării militarilor români în teatrele de operații.

***

Am avut de asemenea plăcerea de a ne reîntâlni cu fostul nostru coleg, colonelul (rez.) Toni Ene, cel care, pe parcursul a 4 misiuni în teatrele de operații, a fost o punte de legătură între militarii de acolo și familiile lor și care, cu multă emoție, a evocat momente de cumpănă la care a fost martor, atunci când militarii au devenit eroi.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei