Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Ziua Armatei sărbătorită de „Vulturii Negri” în Baza Aeriană Kandahar


Autor: Locotenent Gabriel Chiriloiu
Data publicării: 30.10.2019

Militarii Batalionului 495 Protecția Forței „Vulturii Negri” au sărbătorit Ziua Armatei României departe de casă și de cei dragi, în teatru de operații Afganistan, unde participă la misiunea Resolute Support, misiune NATO care presupune activități de instruire, consiliere și asistență pentru forțele afgane de securitate și pentru instituțiile acestui stat.

Ceremonia militar-religioasă a debutat cu primirea onorului de către Comandantul Contingentului Național din Kandahar, colonel Iulian Cojocaru, după care Imnul Național al României a răsunat din sute de piepturi de români, în cea mai mare bază militară NATO din sudul Afganistanului. După oficierea serviciului religios de către preotul militar, au fost citite mesajele oficiale sosite din țară, cu ocazia Zilei Armatei României.

Comandantul Batalionului 495 Protecția Forței „Vulturii Negri” locotenent-colonel Cezar Cucoș a evocat semnificația zilei de 25 octombrie și faptele de eroism ale înaintașilor noștri, care prin jertfa lor pe câmpul de luptă au înnobilat sensul cuvintelor ONOARE și PATRIE. Evenimentul a continuat cu acordarea unor diplome de merit și distincții din partea comenzii batalionului și a comandantului contingentului pentru militarii români și parteneri, care s-au evidențiat pe timpul misiunii. De asemenea, ceremonia a cuprins avansarea unor militari și acordarea Medaliei NATO Non Art.5.

În seria de manifestări prilejuită de sărbătorirea zilei Armatei României, departe de țară, la Kandahar, parașutiștii Batalionului 495 Protecția Forței „Vulturii Negri” s-au angajat în întreceri sportive, alături de partenerii de coaliție, prin meciuri de fotbal, baschet, volei și alergare pe distanțe lungi, punând pe primul loc „fair play-ul”. Medaliile, cupele competiționale, fotografiile și aplauzele tuturor colegilor sunt mizele unor astfel de întreceri, dar mai presus de acestea, rămân camaraderiile pe viață, așa cum acestea se leagă într-un teatru de operații. Cei mai buni competitori au fost premiați cu medalii, iar căpitanul de echipă a avut prilejul să ridice cupa echipei aflate pe podium în cadrul unei ceremonii de premiere organizată de către Batalionul 495 Protecția Forței „Vulturii Negri”.

A fost o zi încărcată de emoție pentru militarii parașutiști, în care aceștia s-au simțit, cu siguranță, mai aproape de România și de cei dragi. Misiunea „Vulturilor Negri” în Afganistan continuă și în următoarele trei luni. Pentru militarii Batalionului 495 Protecția Forței „Vulturii Negri” au fost două săptămâni pline de activități care au marcat Ziua Armatei României.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei