Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Infanteriştii gălăţeni au raportat ,,Misiune Îndeplinită!”


Autor: Locotenent Mirela Căpîlnean
Data publicării: 10.09.2019

După 6 luni de la plecarea în Afganistan, militarii Batalionului 300 Infanterie Mecanizată ,,Sfântul Andrei” au raportat vineri, 6 septembrie a.c., în cadrul unei ceremonii festive desfăşurată în municipiul Galaţi, ,,Misiune îndeplinită!”.

La festivitate au participat, alături de personalul batalionului şi familiile acestora, reprezentanţi ai eşaloanelor superioare din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, printre care Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul - maior Dorin Blaiu, comandantul Diviziei 2 Infanterie ,,Getica” Buzău, general - maior Vlad Gheorghiţă şi comandantul Brigăzii 282 Blindată, ,,Unirea Principatelor” din Focşani, generalul de brigadă Iulian Daniliuc, autorităţi publice locale din judeţul Galaţi.

Ceremonia a început cu un moment de reculegere pentru cinstirea memoriei sublocotenentului post-mortem Polschi Alexandru Ciprian-Ştefan, decedat în timpul executării unei misiuni în Afganistan. În continuare, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul - maior Dorin Blaiu a decorat drapelul de luptă al Batalionului 300 Infanterie Mecanizată ,,Sfântul Andrei” cu Ordinul ,,Virtutea Militară” în grad de ,,Comandor”, cu însemn de război, pentru militari. De asemenea, militarii gălăţeni au fost felicitaţi pentru modul cum şi-au îndeplinit misiunea, trei dintre aceştia fiind avansaţi la gradul următor înainte de termen, iar alţi 35 primind diferite embleme de merit și embleme de onoare, ca semn de recunoaştere a bunelor rezultate obţinute pe timpul misiunii. În încheiere, militarii batalionului au defilat în aplauzele familiilor şi a gălăţenilor preznţi la eveniment.

Astăzi, după o perioadă de mai bine de şase luni de provocări, Batalionul 300 Protecţia Forţei ,,Sfântul Andrei”se întoarce acasă cu sentimentul datoriei împlinite. Sunt onorat să fiu comandantul unor militari destoinici, profesionişti desăvârşiţi, devotaţi nobilei meserii a armelor, care au acţionat ca o echipă pentru îndeplinirea misiunii încredinţate. Dragi camarazi, aţi acţionat cu devotament şi dăruire, demonstrând că suntem capabili să ne ridicăm la cele mai înalte standarde, alături de unii dintre cei mai buni ostaşi ai lumii, reprezentând cu cinste Armata României şi România în efortul susţinut de normalizare a situaţiei de securitate, într-unul dintre cele mai fierbinţi locuri din lume. (...) Decorarea drapelului de luptă al unităţii sub faldurile căruia am îndeplinit misiunile încredinţate este onorantă, iar aceasta reprezintă o încununare a succeselor şi o recunoaştere a meritelor militarilor batalionului, a spus şeful Batalionului 300 Infanterie Mecanizată ,,Sfântul Andrei”, locotenentul- colonelul Ilie Melinte.

Batalionul 300 Infanterie Mecanizată ,,Sfântul Andrei” a demonstrat capacitate de reacţie şi profesionalism, demonstrând că este o structură care poate să îşi îndeplinească misiunea în orice condiţii. Este pentru prima dată când pe structura batalionului a fost generată şi o forţă din cadrul Regimentului 307 Infanterie Marină. Am fost bucuroşi că v-aţi integrat şi aţi realizat o mare familie a Batalionului de Protecţie a Forţei din teatrul de operaţii din Afganistan. V-aţi făcut cu cinste datoria şi aţi acţionat într-un mod exemplar. Felicitări dragi camarazi şi bine aţi revenit acasă!, a rostit în alocuţiunea sa, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul - maior Dorin Blaiu

Misiunea celor 480 de infanterişti gălăţeni care au participat în Afganistan la misiunea Resolute Support, în perioada februarie - august 2019, a constat în securizarea aeroportului Kandahar şi a personalului dislocat în această bază militară, în scopul asigurării protecţiei Forţelor de Coaliţie şi a operaţiilor executate de echipele de consiliere şi asistenţă (Security Force Asistance - SFA), contribuind astfel la menţinerea unui climat de securitate stabil în zonă.  

Până în prezent, militarii Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” au participat la patru misiuni în teatrul de operaţii Afganistan ( Enduring Freedom VI – ianuarie – iulie 2005, ISAF III – ianuarie – iulie 2008, ISAF IV – decembrie 2011 – iunie 2012, Resolute Support - februarie - august 2019).

Pe timpul executării misiunilor din Afganistan, trei militari ai Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” şi-au pierdut viaţa: slt.(pm) Şonei Narcis (2005), slt.(pm) Sandu Ionuţ Cosmin (2008) şi slt.(pm) Covrig marius Claudiu (2008).

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei