Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Ziua NATO în garnizoana Buzău


Autor: Plutonier-major Nicolae Andrei
Data publicării: 02.04.2018

În baza legii nr. 390 din 28.09.2004, în prima duminică a lunii aprilie se sărbătoreşte Ziua NATO în România. Cu această ocazie, duminică 1 aprilie 2018, la sediul Comandamentului Diviziei 2 Infanterie „Getica” s-a desfăşurat o ceremonie militară în cadrul căreia au fost arborate drapelul naţional şi drapelul NATO şi au fost intonate imnurile României şi al Alianţei Nord-Atlantice.

Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic (NATO) este o alianţă formată din 28 de state din Europa şi America de Nord a cărei scop este acela de a asigura libertatea şi securitatea tuturor membrilor săi prin mijloace politice şi militare, în conformitate cu principiile Cartei Naţiunilor Unite. Tratatul a fost semnat la data de 4 aprilie 1949. Acesta reprezintă baza legală şi contractuală a Alianţei şi a fost stabilit în cadrul Articolului 51 al Cartei Naţiunilor Unite, care reafirmă dreptul inalienabil al statelor independente la apărarea individuală sau colectivă.

Cronologia principalelor evenimente de aderare a României: 26 februarie 2004 - Adoptarea de către Parlamentul României, cu unanimitate de voturi, a legii de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord; 1 martie 2004 - Promulgarea legii de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord de către Preşedintele României; 4 martie 2004 - Semnarea de către Preşedintele României, a instrumentului de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord; 29 martie 2004 - Depunerea de către prim-ministrul României, a instrumentului de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord; 2 aprilie 2004 - Ceremonia înălţării drapelelor de stat ale României şi celorlalţi 6 noi aliaţi la Cartierul General al NATO, Bruxelles.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei