Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Ceremonie la Bârlad


Autor: Locotenent-colonel Eduard Borhan
Data publicării: 23.03.2018

În data de 20 martie a.c., în cazarma Regimentului 52 Artilerie Mixtă, s-a desfășurat ceremonia de repatriere din Afganistan a echipelor de consiliere, instruire și asistență a forțelor de securitate afgane, TAAC-S rotaţia a IV-a și TAAC-N rotaţia a V-a. Cei 21 de militari din echipele de consiliere s-au întors în țară după 6 luni de misiune. La eveniment au participat locţiitorul comandantului Comandamentului Forţelor Întrunite, generalul de flotilă aeriană Valerică Vrăjescu, şeful de stat major al Diviziei 2 Infanterie “Getica”, colonelul Ovidiu Conduruţă, comandantul Regimentului 52 Artilerie Mixtă “Alexandru Tell”, locotenet-colonelul Sorin Bălan, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi a structurilor de securitate şi siguranţă publică.

Căpitanul Cosmin Rotaru ne-a oferit câteva informaţii legate de specificul misiunii echipei,  Echipa în care am fost încadrat  a asigurat consiliere pentru armată şi consiliere pentru poliţie. Eu am făcut parte din echipa de consiliere pentru poliţie. Acolo poliţia execută misiuni specifice pe care le găsim la noi în ţară. Lucrăm în puncte de control în trafic dar care trebuie fortificate şi care sunt atacate în permanenţă de către forţele talibane. Din păcate nu au pregătirea necesară şi nici dotarea logistică necesară pentru aceasta. Domeniile vizate de consilieri în cadrul echipei au fost atât pe linie de instrucţie cât şi specific pe linie de EOD, transmisiuni, infanterie şi pe linie medicală. Interesul nostru a fost să-i pregătim pentru a-şi putea atinge obiectivele de control a traficului, patrulare în zona de responsabilitate şi asigurarea securităţii unor obiective. Succesul consilierii noastre s-a materializat în numărul mare de cursaţi care au parcurs cursurile oferite de noi ca instructori. Aceste cunoştinţe sunt transmise mai departe în teritoriu ceea ce amplifică rezultatele muncii noastre şi atrage noi cursanţi şi ne confirmă că ne atingem obiectivele noastre de instruire.

În cadrul ceremoniei s-a executat apelul solemn al echipelor TAAC, a fost oficiat serviciul religios și au fost acordate distincții militarilor care s-au remarcat pe timpul misiunii. Finalul evenimentului a fost marcat prin defilarea echipelor de consiliere alături de militarii Regimentului 52 Artilerie Mixtă.

Am asistat astăzi la ceremonia de repatriere a echipelor de instruire asistenţă şi consiliere TAAC- S şi TAAC- N din teatrul de operaţii Afganistan. Un mediu neprielnic după cum ştim cu toţii. Am participat şi la activităţile specifice de rotire din teatrul de operaţii din Afganistan, în special în Kandahar. Pot afirma că militarii din cele două echipe de instruire asistenţă şi consiliere şi-au desfăşurat misiunea în condiţiuni foarte bune, au primit aprecieri pozitive şi valoroase din partea militarilor afgani din forţele de securitate pe care le-au instruit. Aceasta dovedeşte că militarii din forţele terestre, din Divizia 2 Infanterie „ Getica”, din Regimentul 52 Artilerie Mixtă sunt militari profesionişti care ştiu să aplice proceduri de apărare NATO  în orice condiţii şi în orice teatru de operaţii.Cu ocazia sosirii în ţară a militarilor celor două echipe, comandantul Divizia 2 Infanterie „Getica”, comanda Statului Major al Forţelor Terestre le urează un bun venit şi o recuperare uşoară alături de familii şi de cei dragi, ne-a declarat colonelul Ovidiu Conduruţă la finalul activităţii.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei