Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Transfer de autoritate în Afganistan


Autor: Locotenent-colonel Toni Ene
Data publicării: 02.03.2018

Evenimentul s-a desfășurat în prezenţa locțiitorului comandantului TAAC – S (Train Advise Assist Command – South), colonelul Tobin Magsig, şi a comandantului Combined Task Force Devil Strike Brave Hearts, locotenent-colonelul Joseph Geary, a Reprezentantului Militar Național, colonelul Bogdan Istrate, a comandantului echipelor de consiliere SFAAT româneşti, a altor militari români, americani și afgani din provincia Kandahar.
Premergător ceremoniei, pentru serviciu meritoriu ca locțiitor al Comandantului Combined Task Force Devil Strike Brave Hearts, comandantul Batalionului 280 Infanterie Protecția Forței “Brave Hearts” a fost decorat cu “Bronze Star” (Steaua de Bronz) de către comandantul Combined Task Force Devil Strike Brave Hearts, locotenent-colonelul Joseph Geary.
Ceremonia transferului de autoritate a debutat cu intonarea imnurilor naţionale ale României, Statelor Unite ale Americii, Republicii Islamice Afganistan și a continuat cu ceremonialul dedicat împăturirii și descoperirii Drapelelor de Luptă ale celor două batalioane. După acest moment, comandanţii celor două batalioane româneşti, locotenent-colonelul Cristinel Colibaba şi locotenent-colonel Ionuț Ilinca, au dat raportul privind predarea-primirea autorităţii comandantului CTF-Devil Strike Brave Hearts, locotenent-colonel Joseph Geary.
În cadru festiv, comandanții plutoanelor din Batalionul 280 Infanterie Protecția Forței “Brave Hearts” au fost decorate de reprezentantul Comandamentului Forțelor Întrunite, colonelul Ovidiu Conduruță, cu medalia NATO NON ARTICLE 5.
Locțiitorului comandantului TAAC - S (Train Advise Assist Command – South), colonelul Tobin Magsig a evidențiat în cuvântul său, parteneriatul americano-româno-afgan, acţiunile hotărâte, curajul, devotamentul şi camaraderia militarilor cu inimi neînfricate.
Sunt mândru să fiu astăzi în fața dumneavoastră, spunându-vă că fiecare dintre noi a făcut tot ce a putut, astfel încât să ne îndeplinim misiunea. Profesionalismul și dedicarea militarilor au făcut ca sarcina să fie mai ușoară pentru mine, comandantul lor, astfel încât folosesc acest prilej pentru a mulțumi tuturor cu inimi neînfricate pentru o treabă bine făcută”, a arătat în cuvântul său, comadantul Batalionului 280 Infanterie Protecția Forței “Brave Hearts”, locotenent colonelul Cristinel Colibaba.
Pe de altă parte, comandantul Batalionului 30 Protecția Forței “Carpathians’ Eagles”, locotenent -colonelul Ionuț Ilinca a transmis că “este o mare onoare și oportunitate, atât pentru unitatea pe care o comand, cât și pentru mine personal, să lucrăm alături de aliați și parteneri în sprijinul populației afgane. După un lung proces de instruire, vă pot asigura că suntem pregătiți să îndeplinim această solicitantă și provocatoare misiune”.
Comandantul batalionului din Câmpulung a apreciat la superlativ activitatea desfășurată de camarazii cu inimi neînfricate în Afganistan, mulțumindu-le, totodată, pentru sprijinul pe care l-au oferit la începutul lor pe pământ afgan.
Militarii din Câmpulung vor continua misiunile în parteneriat cu Poliția Națională Afgană, în efortul comun de creştere a securităţii populaţiei afgane şi vor fi prezenţi oricând în aria de responsabilitate, indiferent de oră sau capriciile vremii, pentru a preîntâmpina eventualele atacuri ale insurgenţilor.
În încheierea ceremoniei, comandantul Batalionului 280 Infanterie Protecția Forței “Brave Hearts” a înmânat distincții și diplome militarilor din forțele aliate și colaboratorii afgani.
Batalionul 280 Infanterie Protecția Forței “Brave Hearts” a participat la misiunea NATO Resolute Support în perioada august 2017- februarie 2018.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei