Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Vizita ministrului apărării naționale în Afganistan


Autor: Locotenent-colonel Toni Ene
Data publicării: 04.01.2018

În data de 28 decembrie 2018, în spiritul sărbătorilor de iarnă, ministrul apărării naționale, domnul Mihai-Viorel Fifor, împreună cu o delegație condusă de către şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ionel Ciucă, i-a vizitat pe militarii români dislocați în Teatrul de Operații din Afganistan, care acționează în cadrul misiunii NATO Resolute Support.

În cadrul întâlnirilor avute în Baza Aeriană din Kandahar, ministrul Apărării Naționale a fost informat în legătură cu situaţia îndeplinirii principalelor misiuni ale militarilor români în zona de responsabilitate din sudul Afganistanului, modul în care sunt executate operaţiile în cooperare cu forţele Coaliţiei şi în parteneriat cu Forţele de securitate afgane, precum şi acţiunile de sprijin şi asistenţă a populaţiei locale.

Delegația condusă de ministrul Apărării Naționale a avut o serie de întâlniri oficiale cu generalul-locotenent Richard Cripwell, locțiitorul comandantului misiunii Resolute Support, cu generalul de brigadă John W. Lathorp, comandantul Comandamentului de Instruire, Consiliere și Asistență din Regiunea de Sud (TAAC-South) și o video-conferință cu generalul-maior James B. Linder, comandantul Comandamentului Componentei NATO de Operații Speciale din Afganistan (NSOCC-A).

În acest context, a fost reiterat sprijinul pe care România îl acordă şi îl va acorda pentru stabilitate şi securitate în cadrul instituţional al Alianţei Nord Atlantice și au fost făcute referiri la perspectivele contribuției cu forțe pentru anul 2018.

După discuțiile oficiale, ministrul Apărării Naționale și membrii delegației au avut o întâlnire informală cu militarii români dislocați în Afganistan.

Este astăzi o zi foarte importantă pentru mine. Este o zi pe care mi-am dorit-o foarte mult, o zi în care să pot fi în fața dumneavoastră pentru a vă mulțumi pentru efortul pe care îl faceți, departe de casă, în fiecare zi. Un efort pe care îl apreciem și pe care îl onorăm, credem noi, la adevărata valoare. Am spus-o întotdeauna și o fac și astăzi: în opinia mea, România nu are ambasadori mai buni decât sunteți dumneavoastră. Faptul că vă aflați departe de casă sub culorile patriei, faptul că nu pregedați nici o clipă să vă serviți patria, înseamnă enorm de mult pentru fiecare dintre noi. Am vrut să fim astăzi aici, într-un moment cu valoare simbolică, cu încărcătură simbolică. Este un moment de sărbătoare acasă, între două celebrări importante: Crăciunul și Noul An. Am vrut să fim aici pentru a arăta că vă prețuim și pentru a arăta că suntem alături de dumneavoastră în fiecare moment. Am venit pentru a vă vedea aici unde vă faceți datoria în fiecare zi și pentru a vă aduce mesajul nostru de încurajare și prețuire. Vreau să vă spun că vă așteptăm cu drag acasă......dincolo de ideea de a vă vedea dorim să știm și care sunt problemele reale cu care vă confruntați pentru că Armata României trebuie să fie și este la înălțime oriunde i se cere....Vă mulțumesc încă o dată, dumneavoastră și familiilor dumneavoastră care vă sprijină și vă alteaptă acasa. Sunt absolut convins că ori de câte ori vi se va cere vă veti face datoria și lucrul acesta înseamnă enorm pentru țară și pentru fiecare dintre noi.

Cu ocazia acestei vizite, ministrul Apărării Naționale, șeful Statului Major al Apărării și șeful Statului Major al Forțelor Terestre au recompensat, prin acordarea de distincții și simboluri emblematice, atât  pe militari români cât și pe parteneri de coaliție, evidențiați pentru  profesionalismul și dăruirea cu care își îndeplinesc misiunile încredințate.

                                                                                ***

Din delegaţie au mai făcut parte șeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Ovidiu Uifăleanu, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite, generalul de brigadă Dorin Ioniță și comandantul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor”, generalul de brigadă Claudiu Sava.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei