Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

24 ianuarie 2023 – 164 de ani de la Ziua Unirii Principatelor Române


Autor: Plutonier-adjutant Liviu Gherghescu
Data publicării: 26.01.2023

„Unirea e singura stare politică ce poate să asigure viitorul nostru și să ne permită a da țării organizarea ce o așteaptă de atât de mult timp”. (Alexandru Ioan Cuza)

 Astăzi 24 ianuarie, sărbătorim 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Această unire a constituit primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român în anul 1859, la scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

  Pentru a marca sărbătorirea a 164 ani de la acest eveniment important, marți 24 ianuarie, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Cercul Militar Bârlad, personalul Regimentului 52 Artilerie „General Alexandru TELL”, a participat la ceremonialul militar și religios organizat în cinstea acestui eveniment.

 La această activitate dedicată „ Micii Uniri”, au participat reprezentanții autorităților publice centrale și locale, mass-mediei locale, cadre militare active, în rezervă și retragere, veterani de război, precum și cetățenii municipiului Bârlad.

  Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea militarilor în aplauzele asistenței și prinderea participanților în „ Hora Unirii”.

“Hai să dăm mână cu mână

Cei cu inimă română,

Să-nvârtim hora frăţiei.

Pe pământul României!”

           „La Mulți Ani România, La Mulți Ani dragi români!”

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei