Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Cercetașii Diviziei 2 Infanterie „Getica” la competiția militară „Roza Cercetașilor”


Autor: Locotenent Nicoleta Pană
Data publicării: 25.01.2023

Munții Leaota, din Carpații Meridionali, au reprezentat arealul montan cel mai potrivit pentru ediția din acest an a competiției militare „Roza Cercetașilor”, faza de iarnă, etapa pe Divizia 2 Infanterie „Getica”.

La startul competiției s-au aliniat opt loturi, șapte reprezentative pentru structurile de cercetare aparținând diviziei și în premieră, o echipă a Batalionului 1-502 Infanterie aparținând Diviziei 101 Aeropurtată a Statelor Unite ale Americii.

Prima zi de competiție a fost reprezentată de cea mai dificilă probă, cea de patrulă. Cele opt echipe înscrise la start au trebuit să parcurgă un traseu de 28 de kilometri, cu o diferență totală de nivel de 1200 metri, în cel mai scurt timp, totodată trecând prin șapte puncte obligatorii de verificare a cunoștințelor specifice structurilor și elementelor de cercetare, de la verificarea noțiunilor de topografie, trecerea printr-un culoar contaminat CBRN, identificarea pericolelor dintr-un sector minat, acordarea primului ajutor unui membru al echipei care a suferit un „accident”, până la executarea tragerilor asupra unor ținte dispuse la diferite distanțe, în condiții de efort susținut.

Ștafeta a reprezentat cea mai dinamică dintre cele două probe ale competiției „Roza Cercetașilor” și a avut loc în cea de-a doua zi a concursului. De această dată, distanța lungă și dificilă a patrulei a fost înlocuită cu viteza de alergare și precizia militarilor la aruncarea grenadelor de exericțiu din cele patru schimburi ale probei. Fiecare alergător din echipa de câte patru a fiecărui lot reprezentativ a trebuit să parcurgă o distanță de 800 de metri, să arunce grenade defensive de exercițiu la distanță și grenade ofensive la precizie, toate în cel mai scurt timp posibil pentru a preda ștafeta colegului său care aștepta la linia de start.

La finalul competiției și după calcularea tuturor penalizărilor aplicate pe timpul celor două probe de concurs, comisia de organizare a competiției a stabilit câștigătorii cupei transmisibile „Roza Cercetașilor” și a locurilor de pe podium.

Locul I: Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din Brașov;

Locul II: Regimentul 528 ISR „Vlad Țepeș” din Brăila;

Locul III: Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor” din Focșani;

Locul IV: Batalionul 3 Geniu „General Constantin Poenaru” din Buzău;

Locul V: Batalionul 202 Apărare CBRN „General Gheorghe Teleman” din Huși;

Locul VI: Regimentul 61 Rachete Antiaeriene „Pelendava” din Craiova;

Locul VII: Batalionul 1/Regimentul 502 Infanterie/Divizia 101 Aeropurtată din Statele Unite ale Americii;

Locul VIII: Batalionul 49 Apărare CBRN „Argeș” din Pitești.

Festivitatea de închidere a competiției militare „Roza Cercetașilor”, faza de iarnă, s-a desfășurat la sediul Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” din localitatea Câmpulung. Premierea câștigătorilor și a participanților a fost făcută de șeful de stat major al Diviziei 2 Infanterie „Getica”, colonelul Ștefan Claudiu Topor, care cu această ocazie a oferit diplome individuale militarilor care au obținut cele  mai bune rezultate, atât la proba de patrulă, cât și la cea de ștafetă.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei