Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

45 de ani de la trecerea în neființă a călugăriței-sublocotenent Marina (Mina) Hociotă


Autor: Plutonier-major Ovidiu Cantea
Data publicării: 18.07.2022

Militarii Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, din Câmpulung Muscel, alături de reprezentanți ai Asociației Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Slt. Ecaterina Teodoroiu” și autorități publice locale, au adus un pios omagiu călugăriței-sublocotenent Marina (Mina) Hociotă.

În data de 7 iulie, la Mănăstirea Nămăiești din județul Argeș, cu prilejul comemorării a 45 de ani de la trecerea în neființă a călugăriței-sublocotenent Marina (Mina) Hociotă, luptătoare pentru Patrie, Biserică și Neam în cele două conflagrații mondiale, s-a desfășurat un ceremonial militar și religios, prin  depunerea de coroane și jerbe de flori la mormântul ridicat în curtea mănăstirii.

Ceremonialul militar și religios a fost precedat de intonarea Imnului Național de către fanfara Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, din Brașov.

***

După izbucnirea Primului Război Mondial (1914), în timpul celor doi ani de neutralitate a României, Crucea Roșie a organizat cursuri speciale de asistență medicala în mai multe centre din țară, inclusiv la Mănăstirea Văratec, loc unde tânăra călugăriță s-a oferit voluntar. După ce munca sa a fost remarcată de către superiori, Maica Mina a primit o uniformă militară și a fost mobilizată aproape de linia frontului, la Mărășești, unde a primit gradul de sublocotenent.

La momentul izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, Maica Mina avea 45 de ani. A fost mobilizată din nou și trimisă la spitalul din Câmpulung Muscel. A devenit membră a „Asociației surorilor de caritate de război din România“ și „Corpului luptătorilor naționaliști“. După război s-a întors la Mănăstirea Văratec, cu conștiința împăcată: „Noi, călugărițele și călugării, ne-am pus în nesiguranța vieții... pentru țară și am slujit cu credință și am mers în război cu toată conștiința, în ajutorul răniților pentru care am muncit cu un sentiment sfânt, să le ajutăm în suferință... Ne-am împlinit datoria nu ca niște oameni, ci ca ostași ai Domnului și ai țării noastre, făcând ascultarea până la capăt, la terminarea războiului.”

Curajul, dar și actele sale caritabile, nu au fost uitate mulți ani după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1968, Maica Mina a fost distinsă cu Medalia Virtutea Ostășească - Clasa I - în fața Mausoleului de la Mărășești, cu prilejul aniversarii a 50 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial, alături de alți veterani de război.

Pentru actele ei de curaj și bravură, regele Ferdinand i-a conferit gradul de sublocotenent, fiind al doilea ofițer-femeie după slt. Ecaterina Teodoroiu. A primit de asemenea, prin Decret Regal, de două ori distincția „Crucea Comemorativă”.

Etichete: 

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Citeşte şi:

La mulți ani drag veteran de război!

Colonelul (r) Simion Isac Juravschi, veteran de război călit în luptele celui de-Al Doilea Război Mondial, împlinește astăzi, 30 aprilie, frumoasa vârstă de 98 de ani.Cu această ocazie, comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, colonelul Ilie-Marian Dragomir, a dorit să îi...

Concert de promenadă De la Armata a 2-a la Divizia 2 Infanterie „Getica”

Aniversarea, la 18 august 2021, a 105 ani de la înființarea Armatei a 2-a, azi Divizia 2 Infanterie „Getica”, ne oferă deosebita plăcere de a vă invita, să participaţi la concertul de promenadă De la Armata a 2-a la Divizia 2 Infanterie „Getica”, susținut de Muzica Militară a Diviziei 2...

„Fii Vânător de Munte pentru o zi” – la Castelul Bran

De Ziua Internațională a Copilului, vânătorii de munte au luat cu asalt curtea Castelului Bran și au transformat-o în teren de instrucție pentru cei mici.Militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” nu au ținut cont de condițiile meteo, iar copiii au ales să fie alături de ei....

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei