Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Batalionul 229 Sprijin Logistic „Cumidava” - la ceas aniversar


Autor: Căpitan Andreea Muntean
Data publicării: 11.03.2021

Militarii Batalionului 229 Sprijin Logistic „Cumidava” au sărbătorit în data de 10 martie 2021, împlinirea a 79 ani de la înființare. Cu acest prilej, în cadrul unității, a fost organizată o ceremonie militară.

În cadrul activității au fost premiați și câștigătorii concursului „Provocarea Logistică” aflat la cea de-a treia ediție. Cupa a fost câștigată de către echipa Companiei Transporturi Depozitare Mixtă.

Competiția s-a desfășurat în data de 9 martie, iar la startul provocărilor s-au aliniat patru echipe reprezentative ale batalionului, care s-au întrecut în cadrul mai multor probe: transportul unor greutăți prin diferite procedee, transferarea unor cantități de combustibil, evacuarea unui rănit, mutarea unui vehicul imobilizat, precum și o probă surpriză care a presupus strategie și viteza.

Comandantul Batalionului 229 Sprijin Logistic „Cumidava”, locotenent-colonelul Pavel Nica, a oferit personalului militar și civil, care s-a evidențiat prin activitatea desfășurată în cadrul batalionului, prin oferirea de diplome și mulțumiri. Totodată i-a felicitat pe militarii care fac parte din „familia” unității pentru profesionalismul și tenacitatea de care dau dovadă și le-a urat succes în îndeplinirea misiunilor și a obiectivelor viitoare.

La data de 10 martie 1942, în contextul celui de-al Doilea Război Mondial, prin „Ordinea de bătaie la război a comandamentului Brigăzii 2 Mixtă Munte” a luat ființă „Comandamentul Grup Servicii” prima structură logistică de nivel batalion din istoria vânătorilor de munte.

Începând cu anul 1964, structura de nivel batalion este redusă la nivel de companie, aceasta purtând diverse denumiri, dar având în esență aceeași misiune: asigurarea sprijinului logistic pentru unitățile luptătoare dar și pentru comandamentul și subunitățile Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”. 

În anul 2001, necesitatea reînființării unei structuri de nivel batalion de sprijin logistic în cadrul marii unități tactice, a condus la apariția, la 01 Aprilie 2001, a Batalionului 229 Logistic, redenumit ulterior Batalionul 229 Sprijin Logistic, unitate care în anul 2007 a fost certificată și afirmată ca structură logistică de nivel batalion în cadrul structurii de forțe NATO. 

Deși nu a fost dislocat într-un teatru de operații, ca structură de sprijin logistic, un număr însemnat de militari din cadrul batalionului a participat la misiuni atât în teatrele de operații din Irak, Afganistan și Balcani cât și în misiuni pe continentul African sub egida ONU. În cadrul acestor misiuni un militar din cadrul batalionului a oferit jertfa supremă, în data de 12 mai 2010. Sublocotenentul (post-mortem) Valerică Leu a căzut la datorie în teatrul de operații din Afganistan. 

 

La mulți ani, Batalionului 229 Sprijin Logistic „Cumidava”!

Etichete: 

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Citeşte şi:

La ceas aniversar pe terenul de instrucție

La mulți ani militarilor Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”!La 52 de ani de la înființare, îi regăsim astăzi pe militarii batalionului la exercițiile NOBLE JUMP 21 și SARMIS 21, unde își reprezintă cu mândrie specialitatea militară, cea de vânător de munte.Felicitări pentru tot...

Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” - la ceas aniversar

1 iulie este o zi importantă pentru fiecare militar din cadrul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”.
Astăzi se împlinesc 98 de ani de tradiții de când marea unitate a reprezentat cu mândrie familia vânătorilor de munte.
Cu această ocazie, a fost organizată o ceremonie...

Sărbătorirea Zilei Imnului Național la Buzău

Joi, 29 iulie, începând cu ora 09.00, pe Platoul din Piața Dacia a municipiului Buzău s-a desfășurat ceremonialul militar organizat cu ocazia sărbătoririi Zilei Imnului Național al României.Activitatea a cuprins, alături de momentele specifice ceremonialului militar și religios, rostirea unei...

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei