Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

O zi de selecție


Autor: Locotenent-colonel Eduard Borhan
Data publicării: 19.12.2016

Pentru mediul militar luna decembrie este o lună a evaluării a tot ceea ce s-a realizat în cursul anului. Se întocmesc analize care sintetizează un volum mare de date adunate pe parcursul anului, date ce sunt necesare atât factorilor de decizie cât și întregului proces de planificare ce vizează activitățile din anul următor. Pentru Centrul Zonal de Selecție și Orientare Câmpulung Moldovenesc luna decembrie este una care suprapune ceea ce se întâmplă în celelalte unități cu procesul de selecție al celor ce vor să urmeze o carieră militară, proces ce va continua până la finele lunii ianuarie.

Centrul Zonal de Selecție și Orientare Câmpulung Moldovenesc este o unitate mică, poziționată lângă Colegiul Național Militar "Ștefan cel Mare", într-un cadru natural desprins parcă dintr-o carte poștală. Clădirea impunătoare a colegiului găzduiește într-o aripă și centrul de selecție care beneficiază astfel de toate facilitățile de care dispune această instituție de învățământ. Aici, la centrul de selecție, vin toți tinerii recrutați în birourile de informare – recrutare din mai multe județe din zona de responsabilitate. De aici pleacă numai cei care reușesc să treacă cele trei probe ale selecției, care le deschid drumul către o carieră de militar, subofițer, maistru militar sau ofițer.
Selecția tinerilor candidați cuprinde o probă psihologică, o probă fizică și un interviu de evaluare finală, fiecare dintre acestea având un caracter eliminatoriu, candidatul fiind declarat Admis sau Respins.
Este ora 8 dimineața și cei 46 de tineri din județul Brăila sunt gata să înceapă probele. Prima probă este cea psihologică care le evaluează randamentul intelectual și posibilitățile de adaptare la condițiile specifice mediului militar. După ce psihologii le-au explicat ce au de făcut, fiecare s-a concentrat pe testul său. Trebuie să fie concentrați și să folosească la maximum timpul la dispoziție. Liniștea sălii este tulburată din când în când numai de zgomotul foilor întoarse în teste. Toate probele selecției sunt filmate pentru a asigura transparența necesară unei testări și pentru a descuraja eventuale încercări de fraudare. Încet, încet sala se golește și vine momentul anunțării rezultatelor. Colonelul Filaret Oblezniuc, aflat la comanda centrului de selecție, este cel care va prezenta rezultatele. Cu calm, acesta îi cheamă în față pe cei care nu au reușit să treacă prima probă și le explică unde au greșit, încurajându-i să revină la următoarea selecție.
Proba de dimineață a constat într-o probă scrisă, pe hârtie cum o numim noi, și fiind compusă din două subteste de nivel mintal și două de atenție concentrată și distributivă. Din cei 46 de candidați ai seriei de astăzi 13 fiind declarați respins. Factorii care au dus la acest rezultat, au fost pentru unii emoțiile mai puternice, pentru alții noutatea unei testări psihologic. Pentru o altă parte dintre candidați un vocabular mai puțin dezvoltat și acest lucru se simte pentru că sunt itemi care îmbină logica și vocabularul - ne-a declarat psiholog Iuliana Corina Adamciuc.
Pentru candidați urmează o nouă probă, cea sportivă. Profesorul George Gagniuc face instructajul inițial și anunță unde se va desfășura următoarea probă de concurs.
În mica pauză dintre probe, reușim să vorbim cu Mădălin Ionuț Lefter de 24 ani, care ne-a spus cum s-a desfășurat prima probă de concurs: Am terminat liceul cu diplomă de bacalaureat și patru ani de facultate profil inginerie și agronomie fără diplomă de licență. Prima probă nu a fost ușoară dar nici prea grea. Pentru proba sportivă m-am pregătit, am alergat, am făcut traseul aplicativ, cred că o să trec și această probă. Personalul din centrul zonal ne-a explicat tot ceea ce avem de făcut, chiar de două trei ori, cred că sunt foarte amabili. Pentru Mădălin, care nu are rude sau alte legături cu sistemul militar, armata este locul în care el caută: disciplina, ordine, sport și un loc de muncă stabil, pe care le regăsesc în sistemul militar.
În sala de sport a colegiului, profesorul Gagniuc aranjează ultimele detalii ale traseului aplicativ. Traseul are 10 elemente pe un circuit de 90 de metri lungime și care evaluează deprinderile motrice de bază. Instructajul durează destul de mult pentru ca fiecare candidat să înțeleagă ce are de făcut și să fie exclusă orice accidentare care i-ar scoate din concurs. La fiecare element sunt unu, doi candidați care arată practic ceea ce urmează să se execute, și cum se face asigurarea pe tot parcursul traseului. Primul la start este Ionuț Ademan care are 18 ani. Camera video a început înregistrarea așa că profesorul Gagniuc dă startul. Ionuț se mișcă bine pe traseu și scoate un timp bun. Am reușit să scot astăzi 5,5 puncte (nr. din maxim 6), pentru că am fost penalizat cu trei secunde. Sunt un pic nemulțumit pentru că vroiam să scot punctajul maxim la această probă. Am făcut pregătire fizică intensă și mă așteptam să scot sub baremul de 1 minut și 10 secunde. Urmează alergarea , 2000 de metri, pentru care sunt pregătit și cred că o să obțin un timp bun, ne-a sus Ionuț la finalul probei.
Rând pe rând candidații trec la startul probei. Pentru unii timpul obținut le aduce bucurie, pentru alții este finalul selecției. Și această probă a mai triat dintre candidați, nuca tare fiind pentru mulți, tracțiunile.
Urmează ultima probă fizică, alergarea pe o distanță de 2000 de metri, probă care se va da pe baza sportivă a colegiului. Profesorul Gagniuc cu cronometrul în mână le face ultimele precizări candidaților: Veți alerga un număr de cinci ture. Proba urmărește pe lângă rezistență și voința sportivului. Vă doresc succes! Vremea nu a ținut cu candidații din această serie, ei trebuind să alerge la o temperatură sub zero și cu un vânt care intensifica senzația de frig. Chiar și așa din prima serie au abandonat doar trei candidați. Seria a doua a adus noi abandonuri dar și candidați care au terminat proba la limită.
A mai rămas o singură probă, interviul de evaluare finală pe care cei care au mai rămas în concurs sunt siguri că-l trec fără probleme.
În cadrul interviului psihologic se urmărește anamneza fiecărui candidat, un chestionar care conține antecedentele personale, adică situații problematice prin care a trecut și pe care noi suntem interesați să le aflăm. Factorii critici vizați, dacă ridică probleme în funcție de răspunsurile date de către candidați în cadrul interviului pot duce în final la admiterea sau respingerea candidaților – ne spune psihologul Iuliana Adamciuc.
Și interviul final mai aduce un nume pe lista candidaților respinși. Este momentul final al selecției, acum se poate trage linie și se pot vedea rezultatele zilei. Ultimul candidat respins primește documentele necesare și pleacă către casă.
Colonelul Oblezniuc ne prezintă câteva date care vorbesc de la sine despre realizările centrului. Activitatea de selecție s-a desfășurat în condiții foarte bune și va continua până la sfârșitul anului. În anul 2016, dintr-un număr de peste 3000 de candidați prezenți la selecție, aproximativ 51 % au fost declarați admiși. Pe categorii de candidați am avut următoarele procente de admitere: la Colegiile Militare Naționale peste 64 %, la ofițeri peste 50%, la maiștri militari aproximativ 40 %, la subofițeri 59 % iar la soldați și gradați 46%. Continuăm la această dată (nr- 14 decembrie) activitatea de selecție pentru cele peste 2000 de locuri scoase la concurs pentru anul 2017, până pe 20 ianuarie 2017 fiind în plină campanie de selecție. Pentru a fi declarați admiși candidații trebuie să fie foarte atenți pe timpul instructajelor, să înțeleagă ce anume se cere la fiecare probă, să-și folosească pregătirea pe care au făcut-o înainte de a ajunge la centrul nostru de selecție și în acest fel își pot îndeplini scopul pe care și l-au propus. Ne-am propus, și chiar am reușit, să respectăm metodologia de desfășurarea a selecției, am insistat foarte mult pe instructajele ce se fac înaintea fiecărei probe, pentru a fi siguri că fiecare candidat a înțeles exact ceea ce urmează să facă în cadrul probelor selecției. Fiecare probă este filmată, iar la proba sportivă prezentăm înainte de începere fiecare penalizare, astfel încât fiecare candidat se poate autoaprecia și să-și calculeze singur rezultatul pe care l-a obținut. Această transparență a desfășurării selecției, cât și eforturile depuse de personalul centrului ne-au permis să nu ne confruntăm cu contestații legate de procesul de selecție – concluzionează colonelul Oblezniuc.
Pentru colegii noștri din centrul de selecție sfârșitul de an este unul agitat, efervescent și solicitant. Noi serii de candidați vor veni în cadrul centrului, pentru a-și testa posibilitățile de a deveni militari. Ei nu vor găsi acolo niște cerberi dornici să le destrame visurile ci niște oameni care îi încurajează să-l urmeze și care fac tot ceea ce este legal și uman posibil să-i ajute pentru a-și demonstra posibilitățile intelectuale și fizice.

 

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei