Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

RBS 15 Gungnir


Autor: Locotenent-colonel Eduard Borhan
Data publicării: 27.02.2019

Sistemul RBS 15 Gungnir, care utilizează racheta antinavă RBS15Mk4 reprezintă noua generaţie de arme din familia RBS15. Mai mult decât o rachetă antinavă, Gugnir reprezintă o soluţie care poate fi integrată pe aeronave, nave de luptă sau camioane. RBS 15 Gungnir oferă capabilităţi ale viitorului. Cu o rază de acţiune de peste 300 km, cu posibilităţi de acţiune în orice condiţii meteo, cu un radar de urmărire a ţintei îmbunătăţit, Gungnir poate face faţă provocărilor de azi şi de mâine.

Caracteristici rachetă: lungime 4,35m; diametru fuselaj 0,50; dimensiune ampenaj 1,4m; radar de urmărire ţintă în bandă J; încarcatură de luptă 200 kg; greutate în zbor 650 kg; viteză 09 mach.

Sistemul de ghidare al rachetei include un sistem inerţial, un sistem bazat pe date GPS şi un altimetru radar.

Cele două radare ale rachetei sunt protejate contra bruiajului fiind foarte rezistente la bruiaj activ şi pasiv, capcane radar şi alte măsuri radioelectronice.

Două sau mai multe rachete pot fi programate să lovească o ţintă simultan din direcţii diferite pentru a asigura penetrarea sistemului antiaerian al navei.

Racheta are o semnătură radar şi infraroşu foarte scăzută. De asemenea racheta dispune de un sistem sofisticat de determinare şi selecţie a ţintei.

Propulsia este asigurată de un motor turbojet dezvoltat de firma Microturbo, lansarea fiind asigurată de două motoare cu combustibil solid poziţionate în partea din spate a fuselajului.

Intervalul de mentenanţă pentru rachetă este de 48 de luni.

Sursa: www.armyrecognition.com

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Citeşte şi:

Harpoon Block II

Harpoon Block II este o rachetă antinavă produsă de Boeing Defence, Space & Security care poate fi folosită pentru misiuni antinavă dar și pentru ținte terestre. Această rachetă poate fi folosită în orice condiții meteo și poate angaja o mare varietate de ținte terestre cum ar fi zone de...

Exocet Mobile Coastal Defence

Sistemul Exocet Mobile Coastal Defence produs de MBDA asigură capabilitatea de a interzice accesul amenințărilor de la suprafața apei în zonele litorale și strategice. Sistemul se bazează pe ultima versiune a rachetei Exocet MM40 Block 3 care este deja în servciul operativ al mai multor flote...

THAAD – Terminal High Area Defense

THAAD – Terminal High Area Defense este un element cheie a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice(BMDS) destinat să apere trupele USA, aliații acestora, centre urbane și infrastructura critică. THAAD operează într-un spațiu de luptă unic, fiind singurul sistem din lume care poate...

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei