Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

RBS 15 Gungnir


Autor: Locotenent-colonel Eduard Borhan
Data publicării: 27.02.2019

Sistemul RBS 15 Gungnir, care utilizează racheta antinavă RBS15Mk4 reprezintă noua generaţie de arme din familia RBS15. Mai mult decât o rachetă antinavă, Gugnir reprezintă o soluţie care poate fi integrată pe aeronave, nave de luptă sau camioane. RBS 15 Gungnir oferă capabilităţi ale viitorului. Cu o rază de acţiune de peste 300 km, cu posibilităţi de acţiune în orice condiţii meteo, cu un radar de urmărire a ţintei îmbunătăţit, Gungnir poate face faţă provocărilor de azi şi de mâine.

Caracteristici rachetă: lungime 4,35m; diametru fuselaj 0,50; dimensiune ampenaj 1,4m; radar de urmărire ţintă în bandă J; încarcatură de luptă 200 kg; greutate în zbor 650 kg; viteză 09 mach.

Sistemul de ghidare al rachetei include un sistem inerţial, un sistem bazat pe date GPS şi un altimetru radar.

Cele două radare ale rachetei sunt protejate contra bruiajului fiind foarte rezistente la bruiaj activ şi pasiv, capcane radar şi alte măsuri radioelectronice.

Două sau mai multe rachete pot fi programate să lovească o ţintă simultan din direcţii diferite pentru a asigura penetrarea sistemului antiaerian al navei.

Racheta are o semnătură radar şi infraroşu foarte scăzută. De asemenea racheta dispune de un sistem sofisticat de determinare şi selecţie a ţintei.

Propulsia este asigurată de un motor turbojet dezvoltat de firma Microturbo, lansarea fiind asigurată de două motoare cu combustibil solid poziţionate în partea din spate a fuselajului.

Intervalul de mentenanţă pentru rachetă este de 48 de luni.

Sursa: www.armyrecognition.com

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Citeşte şi:

Războiul dronelor

În ultimii ani, dronele (vehicule aeriene fără pilot) au început să fie utilizate intens, în primul rând, în domeniul militar dar și tot mai mult în domeniul civil.
Utilizarea dronelor în domeniul militar este deja frecventă. Ele capătă însă un rol tot mai important în domeniul civil –...

TOR-M2DT

TOR-M2DT(SA-15 Gauntlet) este un sistem antiaerian cu bătaie mică produs în Federaţia Rusă. Sistemul este special proiectat pentru a opera în zona arctică fiind bazat pe şasiul DT-30 PM care este compus din două vehicule de teren şenilate unite printr-un mecanism de tractare şi virare. Cel de-al...

FMTV A2

Compania americană Oshkosh Defense a anunţat luna aceasta că a înaintat o propunere Guvernului S.U.A privind producția unei noi familiei de vehicule tactice medii. Proiectul FMTV A2 ( Family of Medium Tactical Vehicles) al firmei Oshkosh este în concordanţă cu solicitarea armatei SUA de...

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei