Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Sistemul antiaerian RBS 70 NG


Autor: Locotenent-colonel Eduard Borhan
Data publicării: 13.02.2019

    RBS 70 NG este un sistem antiaerian cu bătaie apropiată, produs de firma Saab din Suedia, și este o versiune modernizată  a sistemului RBS 70 care s-a vândut în peste 16.000 de exemplare și care este operațional în 19 țări de pe mapamond.

    Caracteristici sistem RBS 70 NG:

- Urmărirea automată a țintei;

- Sistem formare imagine termală integrat;

- Repartiția vizuală a țintelor;

- Funcții de ochire simplificate;

- Detecția simultană a mai multor ținte;

- Posibilități de combatere pentru orice fel de țintă actuală (cu racheta BOLIDE).

    Sistemul RBS 70 NG poate distruge ținte aflate la o distanță maximă de 8000 de metri și o altitudine de până la 5000 de metri. Poate integra sistemul IFF (prieten - inamic) pentru identificarea obiectivelor proprii sau partenere. Poate fi gata pentru tragere în 30 de secunde și poate fi reîncărcat în mai puțin de 6 secunde.

    RBS 70 NG include un container pentru lansare, un tripod și sistemul de ochire NG. Sistemul este operat de un militar și necesită trei militari pentru portabilitate. Designul modular al sistemului de ochire NG permite integrarea acestuia pe aproape toate tipurile de vehicule, rețele sau platforme telecomandate.

    Sistemul RBS 70 NG este livrat cu un pachet de antrenament complet, incluzând instruirea de bază a operatorului și instruirea colectivă pentru întreaga unitate de apărare antiaeriană. Prin simulare se pot efectua antrenamente ale operatorului pentru descoperirea, recunoașterea, urmărirea țintei precum și pentru lansarea și dirijarea rachetei. Acest sistem asigură antrenarea operatorilor în procesul de angajare a țintelor într-un interval de câteva ore.

    Ansamblul integrat de ochire include imagini termale, un dispozitiv de urmărire automată a țintelor și un dispozitiv avansat de semnalizare vizuală. Sistemul de imagini termale de mare rezoluție permite folosirea acestuia ziua și noaptea, având posibilitatea de a detecta mai multe ținte simultan, în timp ce sistemul de semnalizare vizuală crește viteza de reacție a operatorului și permite o achiziție a țintei mult mai rapidă. Ansamblul de ochire are integrat și un dispozitiv de înregistrare video care asigură analiza post acțiune.

    RBS 70 NG poate fi utilizat individual sau în cadrul unui sistem antiaerian complet, de până la 9 sisteme RBS 70, care pot fi conectate la un radar de supraveghere Ericsson Giraffe 75, și care permite toate funcțiile C3I. Dacă pozițiile de tragere ale sistemului sunt stabilite la o distanță de 4 km, una de alta, rețeaua antiaeriană VSHORAD (Very Short Range Air Defense) rezultată poate proteja o suprafață de 175 km2.

    Caracteristici tehnice racheta BOLIDE:

- Dirijare prin laser;

- Încărcătură de luptă HE cu fragmentație, cu focos de impact sau focos proximitate;

- Propulsie cu combustibil solid;

- Viteză până la 680 m/s;

- Lungime 1,32 m;

- Greutate 16-17 kg;

- Rază de acțiune 250 m – 8 km;

- Altitudine 5m – 5000 m;

- Manevrabilitate peste 25 G.

    RBS 70 NG poate lansa rachete în zone complexe cu ar fi zonele urbane și poate fi utilizat în orice condiții meteo, ziua sau noaptea.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei