Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Submarinul Amur


Autor: Locotenent-colonel Benone Mavriș
Data publicării: 05.02.2018

Submarinul din clasa Amur  este unul dintre cele mai noi modele de submarine rusești. Este versiunea destinată exportului a clasei Lada, care la rândul ei este o versiune modernizată a clasei de submarine Kilo.

Submarinele din clasa Lada sunt concepute pentru apărarea anti-submarin și anti-navă a bazelor navale, a instalațiilor de coastă și a liniilor maritime, precum și pentru activitățile de patrulare și supraveghere.

Nivelul de zgomot al acestor nave este de câteva ori mai mic decât al submarinelor mai vechi din clasa Kilo, având sistemul de propulsie diesel-electric.

Coca navei este realizată din aliaje de oțel de înaltă rezistență, acoperită de cauciuc multistrat care asigură absorbția aproape completă a propriilor zgomote. Submarinul, instalația sa de propulsie, mașinile și sistemele de armament pot fi controlate fie din camera de comandă principală, fie din stații de luptă separate.

Clasa Lada este promovată la export cu două denumiri: Amur 1650 şi variant mai mică Amur 950.

Ambele modele sunt echipate cu armament și aparatură electronică de ultimă generație și pot fi dotate cu sistem de propulsie independentă de aer (AIP) care oferă o rezistență extinsă la imersiune.

Aceste nave sunt dotate cu lansatoare verticale pentru rachete – VLS, care sunt capabile să lanseze mai multe rachete simultan, către ținte diferite. Sunt prevăzute cu patru tuburi de calibru 533 mm pentru lansare torpile, în varianta 950, și șase tuburi în varianta 1650, 10 sisteme VLS și pot transporta la bord 16 torpile.

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei