Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Sistemul antiaerian SAMP/T


Autor: Locotenent-colonel Eduard Borhan
Data publicării: 20.11.2017

SAMP/T este un sistem antirachetă destinat protecției împotriva amenințărilor aeriene curente și viitoare, incluzând rachetele de croazieră, aeronave cu și fără pilot și rachete balistice cu o rază de acțiune de până la 600 km.

SAMP/T este produs de Eurosam, un consorțiu dintre MBDA și Thales. Componentele cheie ale sistemului sunt interceptorii Aster 30 și radarul multifuncțional Arabel cu o rază de descoperire de 100 km, programul SAMP/T asigurând interoperabilitatea cu alte sisteme antiaeriene din NATO. Sistemul este dislocabil și aerian, fiind compatibil cu aeronavele Airbus A 400M și C-130J Super Hercules. Sistemul a devenit operațional în Forțele Aeriene Franceze în 2011. În 2012 primul regiment SAMP/T a fost activat și în Armata Italiană fiind poziționat la Mantova. În 2013 a avut loc primul test pe o rachetă balistică, aceasta fiind  lansată de la o distanță de 300 km dintr-un avion reușindu-se distrugerea cu o rachetă interceptoare Aster 30. Tot în 2013 a fost anunțată și intenția Armatei din Singapore de a achiziționa sistemul.

Instalația de lansare este montată pe un camion pe șasiu 8X8, care transportă cele 8 containere în care se află rachetele, lansarea acestora făcându-se din poziție verticală. Cele 8 rachete de pe o instalație de lansare pot fi lansate într-un interval de 10s, două rachete putând fi lansate în mai puțin de o secundă. Instalaţiile de lansare pot fi dispuse până la o distanţă de 10 km de radarul Arabel.

SAMP / T utilizează rachete Aster 30 bloc 1 care sunt echipate cu un focos radio și un focos de proximitatea care asigură explozia direcționată a încărcăturii de luptă în așa fel încât cel mai mare număr de schije să lovească ținta. Racheta Aster 30 utilizează un motor cu combustibil solid cu două trepte. Prima treaptă funcţionează 3,5 secunde în prima etapă de zbor având două ajutaje reglabile care asigură vectorul de tracţiune după care este largată, propulsia fiind asigurată de ce de-a doua treaptă până la jumătatea traiectoriei. Racheta folosește apoi  dirijarea inerțială, corecțiile fiind transmise de la centrul de comandă și control prin canalele de legătură asigurate de radarul Arabel. Viteza maximă a rachetei Aster 30 este de 1,4 km/s. Aster 30 poate intercepta ținte la altitudini între 50 m și 20 km, iar pentru ținte aeriene ce evoluează la altitudini mai mari de 3 km raza maximă crește până la 100 km. Pentru ținte ce evoluează sub 3 km raza maximă este de 50 km. Racheta Aster 30 are o încărcătura de luptă de 15 kg, o greutate de 450 kg și o lungime de 4,9 m.

Sistemul SAMP/T cuprinde o unitate de comandă și control (formată dintr-un radar cu baleiaj electronic Arabel și modulul de angajare incluzând computerul Mara și consola operatorului Magics) , instalațiile de lansare montate pe camioane Astra(Iveco)/Kerax (Renault), un generator  de energie electrică, un camion destinat mentenanței și reparațiilor și un camion destinat încărcării instalațiilor de lansare. Pentru o baterie cu 4 instalații de lansare echipajul este de 14 militari.

SAMP/T poate descoperi și angaja ținte la 360°, având până la 48 de rachete gata de tragere. Sistemul poate urmări până la 100 de ținte și poate angaja 10 ținte simultan.  SAMP/T are o protecție mărită la bruiaj și este deservit de un număr redus de personal. Acesta poate fi dislocat rapid putând opera singur sau ca parte a unei arhitecturi de protecție antiaeriană mai largi.

Sursa: www.armyrecognition.com

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei