Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Elicopterul UH-1Y Venom


Autor: Locotenent-colonel Benone Mavriș
Data publicării: 03.11.2017

Elicopterul UH-1 a fost introdus în serviciu la sfârșitul anilor 1950, acesta a fost îmbunătățit și modernizat în mod constant. Ultima variantă a acestei familii de elicoptere, Venom UH-1Y, este rezultatul programului, lansat de guvernul SUA în 1996, prin care firma producătoare, Bell Helicopter, a reproiectat și reconstruit varianta UH-1N Twin Huey. Elicopterul UH-1Y Venom a fost dezvoltat alături de elicopterul de atac AH-1Z Viper, în cadrul aceluiași program.

Noului elicopter i-a fost integrată  avionică modernă și un nou sistem de propulsie. Folosește o mulțime de tehnologii moderne şi are foarte multe similitudini cu AH-1Z Viper. Chiar dacă aceste vehicule aeriene au misiuni complet diferite (Viper este elicopterul de atac în timp ce Venom este un elicopter de transport utilitar) 85% din componentele constructive sunt interschimbabile ceea ce a condus la scăderea costurilor de producţie, întreținere și a costurilor globale de operare.

Primele elicoptere au fost livrate în 2008 iar în 2009, primul lot de elicoptere UH-1Y a fost desfășurat în Afganistan, unde au efectuat misiuni de transport trupe și mărfuri, escortă, asistență aeriană și misiuni de evacuare. 

Venom este echipat de două turbine General Electric T700-GE-401C care pot dezvolta 1 800 CP.  Atinge viteza de 304 km/h, viteza de croazieră este de 250 km/h și are o autonomie de 241 km. Sistemele digitale includ vizoare montate pe căști cu vedere pe timp de noapte și în infraroşu. Acest elicopter poate transporta 8 soldați complet echipați şi poate fi înarmat cu mitraliere de 12,7 mm sau 7,62 mm instalate în ambele părți ale fuselajului. De asemenea, poate ataşa rachete Hydra 70 sau rachete anti-blindate ghidate prin laser. 

În misiunile de luptă, United States Marine Corps, utilizează de obicei 2-4 elicoptere de utilitate alături de 4-8 elicoptere de atac.

 

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei