Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Proiectul Alabuga - utilizarea impulsului electromagnetic în armele viitorului


Autor: Locotenent-colonel Eduard Borhan
Data publicării: 13.10.2017

Prin programul Alabuga, început undeva în anul 2014, Rusia dezvoltă armament radio-electronic care foloseşte un puternic impuls UHF ce face posibilă distrugerea tuturor echipamentelor electronice pe o rază de 3,5 kilometri. Într-un interviu difuzat de agenţia Sputnik, Vladimir Mikheev, unul dintre consilierii preşedintelui complexului industrial KRET spunea că: Numele de Alabuga defineşte o serie de cercetări ştiinţifice în domeniul armelor radio-electronice ale viitorului. Efectul unei asemenea arme poate varia de la o banală interferenţă care scoate din funcţiune sistemele de armament adverse până la o completă distrugere a elementelor electronice, plăci de bază, microcipuri şi alte sisteme.

În testele ce se presupune că s-au efectuat acum trei ani, generatorul exploziei care produce impulsul electromagnetic este un nou tip de rachetă care ar opera la o altitudine de 200-300 m ceea ce determină o rază de acţiune a impulsului electromagnetic la ţintă de 3,5 kilometri. Impulsul electromagnetic ar afecta pe lângă sistemele de comunicaţii, alte echipamente militare şi sistemele radar. Principala problemă pe care trebuie să o depăşească proiectanţii ruşi este de a crea o asemenea rachetă capabilă să creeze un impuls electromagnetic la un anumit punct dat în spaţiu. Cum asemenea echipament are un gabarit şi o greutate mare conduce către anumite consecinţe. O rachetă de dimensiune mare care lucrează la o înălţime de 200-300 m poate fi detectată uşor de apărarea antiaeriană şi antirachetă inamică. Proiectul Alabuga este acum, după puţinele informaţii apărute în presa de luna trecută şi care repetă în mare informaţiile apărute acum trei ani, în etapa de completare care urmăreşte îmbunătăţirea caracteristicilor de bază şi a generatorului exploziei privind puterea impulsului şi raza de acţiune. Din spusele responsabilului KRET citat mai sus, toate rezultatele cercetărilor sunt clasificate iar subiectul unei arme UHF a fost clasificat ca fiind “top secret”. Tot ceea ce pot spune este că know-how-ul obţinut în urma cercetărilor este folosit acum în dezvoltarea unor proiectile de artilerie, bombe şi rachete electromagnetice care să transporte la ţintă un generator de explozie electromagnetică. – a mai spus oficialul KRET. Impulsul generat de emiţătorul UHF dezvoltat ca parte a proiectului Alabuga este similară cu impulsul generat de o explozie nucleară dar fără componenta radioactivă. Armele cu impuls electromagnetic pot fi mai eficiente decât armele nucleare deoarece sunt capabile să neutralizeze unităţi întregi numai cu un scurt impuls electromagnetic. Faţă de echipamentele de bruiaj existente armele cu impuls electromagnetic pot scoate din funcţiune inclusiv armele adverse aflate “off line”.

 Listva este un astfel de echipament aflat în serviciu, fiind un vehicul operat de la distanţă care poate detecta şi iniţia mine până la distanţe de 100 de metri şi care utilizează un impuls UHF puternic(vezi foto). 

Sursa: www.sputniknews.com

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei