Publicaţie editată de Divizia 2 Infanterie „Getica“, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu nr. 1, Buzău
ISSN 2359-9898 | ISSN L2359–9898

Sistemul antiaerian Patriot


Autor: Locotenent-colonel Eduard Borhan
Data publicării: 08.08.2017

Patriot este unul dintre cele mai avansate sisteme antiaeriene din lume. Ameninţarea constituită de avioanele de luptă şi rachete creşte în mod constant, sistemele antiaeriene ca Patriot trebuind să aibă capabilitatea să fie cu un pas înaintea acestora. Arhitectura Patriot permite modernizarea modulelor sistemului începând cu radarul şi până la rachetele utilizate.

Primele sisteme au intrat în serviciu în anii  '80, programul urmând a fi derulat până în 2048. 13 ţări deţin sistemul Patriot în diferite configuraţii, 5 dintre acestea fiind ţări NATO. Sistemul poate utiliza 3 tipuri de interceptori(rachete), 5 ţări utilizând până astăzi acest sistem în conflicte reale.

Ţara noastră a solicitat posibila cumpărare a 7 sisteme Patriot configurate 3+ care sunt compuse din:

-         7 radare AN/MPQ – 65 ;

-         7 sisteme de comandă şi control AN/MSQ-132,

-         13 sisteme de comunicaţii;

-         28 de instalaţii de lansare M 903;

-         56 de rachete MIM -104 E GEM-T(Guidance Enhaced Missile -TBM);

-         168 rachete PAC-3(Patriot Advanced Capability-3 MSE);

-         7 grupuri electrogene (Electrical Power Plants III).

Cererea mai include echipament de comunicaţii, echipament de testare, echipament logistic, generatoare, documentaţie tehnică, staţii de antrenament, piese de schimb, program de pregătire a personalului, servicii de suport tactic, tehnic şi logistic.

Acest mix de rachete permite obţinerea celei mai bune performanţe la un cost minim. De exemplu rachetele MSE, care sunt mai scumpe, vor fi folosite pentru ţinte foarte manevriere ca avioanele de luptă şi rachetele balistice tactice. Rachetele GEM-T, cu o rază de acţiune şi o încărcătură de luptă mai mare dar mai ieftine, vor fi folosite pe țintele de mari dimensiuni, slab manevriere. Acest sistem permite ca în viitorul apropiat să poată fi introduse şi alte tipuri de rachete care să permită reducerea costurilor.

Motoarele rachetelor sunt cu combustibil solid, MIM -104 E având o rază de acţiune de 96 km., PAC -3 MSE având o rază de acţiune de 35 km. împotriva rachetelor balistice, ambele rachete pot ajunge la viteze de peste 4 mach.

 La momentul actual în lume sunt 220 de sisteme Patriot care sunt interoperabile.

Sursa : www.raytheon.com; www.defensenews.com

ÎMPARTE CU PRIETENII TĂI:

Este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei